Здравствуйте. Прожили с мужем 12 лет, из них 7 лет в официальном браке. Детей нет. Я - гражданка России, он - украинец. Развод оформили через ЗАГС пару недель назад. До развода была с мужем устная договорённость о разделе приобретённого в браке автомобиля (обещал мне треть стоимости при получении им на руки свидетельства о разводе). После получения свидетельства написал, что больше ничего не должен.

Теперь хочу начать раздел всего нажитого в браке имущества (там кроме автомобиля еще бытовая техника, счета, так как он предприниматель с небольшим бизнесом и пр.). Но доступа к документам и счетам у меня нет. В браке я практически не работала, занималась домашним хозяйством, и теперь, после развода, осталась вообще без средств к существованию.

Подскажите, пожалуйста, с чего мне начать процесс раздела имущества? И как это вообще лучше организовать, учитывая то, что я нахожусь в России и не могу присутствовать в Украине во время процесса. Спасибо.

17.01.2022 10:43
Юлия, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Добрий день.

 Щодо поділу майна.

  Якщо Ви вирішили провести успішний розподіл майна при розлученні важливо пам'ятати - подароване і успадковане майно не ділиться! Крім цього, розподілу підлягає лише те майно, яке було Вами придбано під час спільного шлюбу. Службова квартира (житло) розподілу не підлягає.
Слід також знати, що Розподіл майна в суді - досить довгий і складний процес, який має багато нюансів. Наприклад: як в позові розписати частку кожного, як оцінити майно, що підлягає розподілу, як врахувати інтереси дитини, чи можна майно або його частину визнати власністю одного з подружжя і т.д. Згідно законодавства розподіл спільнонажитого майна відбувається так: половина - дружині, половина - чоловікові.
Верховний суд України роз'яснює, що у процесі розгляду спорів про поділ майна подружжя необхідно враховувати такі обставини: час придбання майна; кошти, за які таке майно було придбано (джерело придбання); мета придбання майна, яка дозволяє визначити правовий статус сумісної власності подружжя.
При цьому суд підкреслює, що тільки у випадку, якщо придбання майна відповідало зазначеним критеріям, таке майно може бути визнане спільно нажитим і підлягає розподілу між подружжям на підставі ст. 60 Сімейного кодексу.
Судом може бути збільшена частка одного з подружжя в майні у разі, наприклад якщо із Вами буде проживати неповнолітня дитина, то в такому разі в Позовній заяві можна ставити питання про збільшення частки на 2/3 частини від всієї маси майна яка підлягає розподілу. В будь якому випадку це питання може вирішуватися лише судом.
Підсумовую, Вам необхідно подати заяву до суду про розподіл майна (без адвоката буде важко рекомендую знайти територіально близького до Вас).

 Щодо поділу майна без суду
У відповідності з сімейним законодавством і Цивільним кодексом чоловік і дружина мають право укладати між собою договір про поділ нерухомого майна. Подібна угода дає подружжю можливість в позасудовому порядку вирішити спірні питання майна, а також самостійно визначити частки в нерухомості.
Оформлення угоди про добровільний розподіл майна повинно здійснюватися з урахуванням законодавства, яке регулює порядок реєстрації нерухомості.
Договір про поділ нерухомого майна, що перебуває у спільній частковій власності, укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню (ст. 367 Цивільного кодексу).
Ще є варіант. Не судовий. Домовитися між подружжям, що і кому залишається після розлучення. Та в нотаріуса переоформити уникаючи судової тяганини, яка у Вас може забрати і час, і гроші і в кінці кінців здоров'я.

--------------------
Все майно , що набуте у шлюбі підлягає поділу 50 на 50 , окрім особистих речей кожного.
якщо інших письмових домовленостей не оформлено.
------------------

Згідно Сімейного Кодексу Украііни ст. 70 . Майно, яке набуте за час шлюбу, незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини самостійного заробітку. Такими поважними причинами можуть бути, наприклад, навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо.
Дружина та чоловік мають рівні права на володіння, користування і розпоряджання цим майном, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.
До майна, що належить подружжю на праві спільної сумісної власності відноситься:
• майно, набуте за час шлюбу (за винятком речей індивідуального користування);
• доходи, отримані кожним із подружжя (заробітна плата, пенсія, стипендія та інші);
• речі придбані для одного із подружжя для професійних занять (музичні інструменти, лікарське устаткування, оргтехніка тощо).
Якщо майно дружини/чоловіка за час шлюбу істотно збільшилося у своїй вартості внаслідок спільних трудових чи грошових затрат або затрат другого з подружжя, або якщо один із подружжя своєю працею чи коштами брав участь в утриманні майна, управлінні цим майном чи догляді за ним, то таке майно або дохід, одержаний від цього майна, у разі спору можуть бути визнані за рішенням суду об’єктом права спільної сумісної власності.
Увага! Якщо жінка та чоловік проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними.
Яке майно є особистою приватною власністю дружини, чоловіка:
Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:
• майно, набуте до шлюбу;
• майно, набуте за час шлюбу на підставі договору дарування або в порядку спадкування;
• майно, набуте за час шлюбу за кошти, які належали їй чи йому особисто;
• житло, набуте за час шлюбу внаслідок його приватизації;
• земельна ділянка, набута за час шлюбу внаслідок приватизації;
• речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя;
• премії, нагороди, які вона, він одержала за особисті заслуги (суд може визнати за другим з подружжя право на частку цієї премії, нагороди, якщо буде встановлено, що він своїми діями сприяв її одержанню);
• кошти, одержані як відшкодування за втрату (пошкодження) речі, яка їй, йому належала та відшкодування завданої моральної шкоди;
• страхові суми за обов'язковим чи добровільним особистим страхуванням, якщо страхові внески сплачувалися за рахунок коштів, які були особистою приватною власністю кожного з подружжя;
• майно, набуте за час їхнього окремого проживання у зв’язку з фактичним припиненням шлюбних відносин (за рішенням суду);
• якщо у придбання майна вкладені крім спільних коштів і кошти, які належали одному з подружжя, то частка у цьому майні, відповідно до розміру внеску, є його особистою приватною власністю;
• якщо річ, що належить одному з подружжя, плодоносить, дає приплід або дохід (дивіденди), він є власником цих плодів, приплоду або доходу (дивідендів).
Як провести розділ майна добровільно:
Дружина і чоловік мають право розділити майно за взаємною згодою, уклавши договір про поділ майна або договір про виділ майна зі складу майна подружжя.
Договір про поділ чи виділ нерухомого майна підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню.
Який порядок поділу майна через суд:
Неподільні речі присуджуються одному з подружжя, якщо інше не визначено домовленістю між ними.
Речі для професійних занять присуджуються тому з подружжя, хто використовував їх у своїй професійній діяльності. Вартість цих речей враховується при присудженні іншого майна другому з подружжя.

 Присудження одному з подружжя грошової компенсації замість його частки у праві спільної сумісної власності на майно, зокрема, на житловий будинок, квартиру, земельну ділянку, допускається лише за його згодою та попереднього внесення другим із подружжя відповідної грошової суми на депозитний рахунок суду.

 Для отримання компенсації необхідно подати суду документи: чеки, накладні, договори на замовлення робіт , послуг, які підтверджують , що сааме Ви понесли витрати на ремонт спільного майна , або істотне його покращення.
У разі, коли жоден із подружжя не вчинив таких дій, а неподільні речі не можуть бути реально поділені між ними, суд визнає ідеальні частки подружжя в цьому майні без його реального поділу і залишає майно у їх спільній частковій власності.
За рішенням суду частка майна дружини, чоловіка може бути збільшена, якщо з нею/ним проживають діти, а також непрацездатні повнолітні син, дочка, за умови, що розмір аліментів, які вони одержують, недостатній для забезпечення їхнього фізичного, духовного розвитку та лікування.
Ваша доля у майні буде визначена у натурі та обрахована судом у грошовому вираженні та підлягатиме виплаті на ваш рахунок.

Бізнес у вигляді ФОП Є особистим він не підлягає поділу, у разі якщо були б корпоративні права поділені у відсотковому співвідношенні , тоді поділ був можливий наприклад компанія у організаційно правовій формі ТОВ (ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ)

 До якого суду звертатися і скільки це коштує:
Справи щодо поділу спільного майна подружжя розглядаються місцевими загальними судами в порядку позовного провадження за місцем розташування майна або його основної частини (якщо це стосується нерухомого майна) або за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання або перебування відповідача (якщо стосується поділу рухомого майна).

 Слід відзначити, що до вимог про поділ майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, позовна давність не застосовується за умови, якщо шлюб між ними не розірвано.
До вимоги про поділ майна, заявленої після розірвання шлюбу, застосовується позовна давність у 3 роки, яка обчислюється від дня, коли один зі співвласників дізнався або міг дізнатися про порушення свого права власності.
При поданні позову сплачується судовий збір, який визначається виходячи із вартості майна, яке підлягає поділу – 1% вартості. Однак судовий збір не може бути менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та більшим за 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
При визначенні ставок судового збору застосовується розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановлений на 01 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду. Розмір вказаного прожиткового мінімуму на 01 січня 2022 року становить 2 179 гривні.

 особливі випадки:
Під час поділу майна важливу роль відіграє багато різних нюансів, які індивідуальні для кожного окремо взятого подружжя. Це можуть бути і питання поділу боргових зобов’язань, і питання поділу майна між подружжям у випадках, коли один із них (або обидва) є фізичними особами – підприємцями, або ж серед майна є недобудоване майно.

Вам необхідно знайти регіонального адвоката в Україні , укласти з ним договір , який відправити поштою з підписами та довіреність для представництва у суді , довіреність направте адвокату через консульство вони надають повний спектр нотаріальних послуг.

Коли адвокат отримає всі документи він сам звернеться до суду згідно процедур , отримає рішення і направить його вам , а також поасть документи до органу ДВС на примусове виконання чоловіком рішення суду на вашу користь.



---------

подальші консультації є мінімально платними! 

З повагою,
Костянтин Гончаренко


17.01.2022 14:14 (Изменён 17.01.2022 14:17)
Sergeev Artyom
Харьков

17.01.2022 10:43 Юлия написал(а)
Подскажите, пожалуйста, с чего мне начать процесс раздела имущества? И как это вообще лучше организовать, учитывая то, что я нахожусь в России и не могу присутствовать в Украине во время процесса. Спасибо.
Учитывая вышеизложенное - найти адвоката в том регионе, где прописан муж.  Это оптимальный вариант. 
Ну или самостоятельно, через электронную почту соответствующего суда. О каком регионе идет речь. 

17.01.2022 16:09

Добрый день, Юлия.
Документы нужно истребовать через адвокатский запрос или по Вашему заявлению. Для того, чтобы можно было в последствии истребовать документы в судебном порядке. Весь судебный процесс можно организовать через представителя, от Вас потребуется доверенность, которую Вы можете оформить у нотариуса в России, а документы по делу отправить почтой в Украину.
Занимаюсь такой категорией дел, работаю с иностранцами по вопросам в Украине, участие в заседаниях осуществляем по видеоконференции в любом городе Украины.
Могу Вам оказать юридические услуги: консультацию, составление документов, ведение дела, представительство в суде.
Обращайтесь на Viber, Telegram, WhatsApp по номеру +380952114823 или на почту [email protected]

С уважением,
юрист Юношева Любовь Юрьевна.


18.01.2022 11:06

Где находится имущество? Необходимо подавать иск о разделе имущества по месту его нахождения . Обращайтесь. 0671391263

05.02.2022 18:46

Вопросы из такой же категории

Как сменить фамилию отца в свидетельстве о рождении ребенка не подавая в суд?
Лишили девушку прав на доч без ее ведома
Как установить степень родства