Добрый день! Подскажите пожалуйста, уклонисты могут перейти в статус дезертира? Или при каких обстоятельствах можно перейти в статус дезертира при условии что не проходил военную службу?

После объявления общей мобилизации и неявки в военкомат, при условии что тебе нет еще 27 и ты являешься военнообязанным, какие могут быть последствия и будут ли вообще?

24.02.2022 13:06
Кирилл, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!
Вы не подлежит призыву по мобилизации, так как Вы являетесь призывником и Вас возможно призвать только на срочную воинскую службу.

Указ Президента на Вас не распостраняется в обязательном порядке , но если у Вас есть желание и Вы можете использовать оружие , то можете присоединится к формированию территориальной обороны Вашего региона добровольно и подписать контракт добровольца ТРО

Має бути повістка вручена і підписана , якщо її немає виклик не відбувся та Вас не можуть вважати уклоністом так як ви не були повідомлені за процедурою.

 Відповідно до Указу Президента № 69/2022 призову підлягають:
• військовозобов'язані;
• резервісти;
• бійці Національної гвардії;
• працівники Служби безпеки;
• працівники Державної прикордонної служби;
• працівники Державної спеціальної служби транспорту;
• працівники Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації,
• члени інших військових формувань.

Если вам вручили и вы подписали повестку и не явились то   В таком случае Вас могут привлечь к административной ответственности по статье 210-1 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа в размере от 3400 грн. до 5100 грн..

но протокол выписывают в вашем присутствии  и с вашей подписью.

нет подписанной повестки , нет ответственности.
 С уважением,
Константин Гончаренко



25.02.2022 14:06

Додаткова інформація:

25.02.22 ДПСУ (приуордонна служба) повідомила , що запроваджено обмеження на виїзд закордон чоловікам аід 18 до 60-ти років.

- На данный момент запрещают покидать территорию Украины в виду:

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №63/2022
Про введення надзвичайного стану в окремих регіонах України:

https://www.president.gov.ua/documents/632022-4139...

"З метою нормалізації обстановки в державі, забезпечення захисту та охорони державного кордону, протидії злочинності, підтримання громадської безпеки і порядку, створення умов для належного функціонування органів державної влади, місцевого самоврядування та інших інститутів громадянського суспільства, запобігання спробам захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу України шляхом насильства, керуючись пунктами 5 і 6 частини другої статті 4 Закону України "Про правовий режим надзвичайного стану", на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України та відповідно до пункту 21 статті 106 Конституції України постановляю:...

4. На території, визначеній у статті 1 цього Указу, запроваджуються такі заходи:

встановлення особливого режиму в'їзду і виїзду (за потреби);...

заборона призовникам, військовозобов'язаним та резервістам змінювати місце проживання без відома відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління та/або регіонального органу Служби безпеки України, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки України;... ".

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №64/2022
Про введення воєнного стану в Україні:

https://www.president.gov.ua/documents/642022-4139...

"У зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" постановляю:

1. Ввести в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб. ...

3. У зв'язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 – 34, 38, 39, 41 – 44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану".
С уважением,
Константин Гончаренко

26.02.2022 13:08

Вопросы из такой же категории

Был суд , получил год условно , и я сейчас служу будучи судимим
Дополнительный отпуск после болезни.
Не желает служить