250 грн.

Вопрос решен

Поймали с братом на улице и принудительно затолкали в военкомат под предлогом что это просто процедура регистрации внутренних переселенцев. Я сообщил что мы не переселенцы, а просто привезли жен и детей пересечения границы и сегодня уезжаем так как мы занимаемся волонтерской помощью и у нас при себе нет документов кроме ДІЯ. Но нас никто не слушал, выдали бланки на которых нужно расписаться( оказалось что это медикомисия, но мы нечего подобного не проходили). В итоге вручили нам повестки и сказали завтра отправляетесь служить. Спарашиваю как служить если я не имею никакого опыта и знаний( службу в армии не проходил и кафедры тоже нет), ответ был такой та это максимум на 90 дней( срок мобилизации), а может это и раньше закончиться. Также я говорил что собственник производственного предприятия и сейчас занимаюсь вопросом эвакуации предприятия из зоны боевых действий и уже ведутся переговоры с министерством инфраструктуры Львовской ОДА, но меня никто не слышал. На выходе из военкомата хотел написать жалобу но мне сообщили что не предусмотренно. Звонил на горячие линии но ответа так и не дождался. Мы не пришли в военкомат в назначенное время. Объясните что нам делать дальше?

18.03.2022 05:50
Алексей, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!

Зараз триває друга черга мобілізації

Відповідно до Указу Президента № 69/2022 призову підлягають:
• військовозобов'язані;
• резервісти;
• бійці Національної гвардії;
• працівники Служби безпеки;
• працівники Державної прикордонної служби;
• працівники Державної спеціальної служби транспорту;
• працівники Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації,
• члени інших військових формувань.

Щодо черги мобілізації:
• Перша черга — це оперативний резерв. Йдеться про колишніх військовослужбовців віком до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії. Переважно це ветерани АТО чи бійці ООС.
• Друга черга — колишні військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.
• Наступний етап — мобілізаційний резерв. Сюди відносимо військовозобов’язаних, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу та не призивалися під час попередніх мобілізаційних кампаній.
• 4 черга — громадський резерв. Інші громадяни, які не мають обмежень за віком чи станом здоров’я щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період.( без досвіду взагалі)


Ответственность за неявку
- УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022
Про загальну мобілізацію:
https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...
"8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:
1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;
2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".
Таким образом, должна быть повестка (сообщение) с уведомлением о прибытии в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (военкомат) в связи с моьиомщацмей.

подписанная и контрольній талон в деле ТЦК СП

  "2) Если мне вручили повестку и я не являюсь, то что будет"?

- В таком случае Вас могут привлечь к административной ответственности по статье 210-1 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа в размере от 3400 грн. до 5100 грн..
"Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію
Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -
тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -
тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ступінь придатності встановлюється  ВИКЛЮЧНО комісією ВЛК згідно медичних висновків про стан здоров я , на основі положення про розклад хвороб згідно Наказу Міноборони № 402.
Лише ВЛК приймає рішення чи придатні ви до служби. З описаних вами підстав можливо ви включені до резерву, враховуючи суть хвороби можна спробувати отримати свіжі довідки та пройти ВЛК та отримати висновок про непридатність з виключенням з військового обліку загалом , або частково але необхідно мати рішення ВЛК про це, а також з резерву , але враховуючи обставини все залежить від стану здоров я та рішення ВЛК .

Скажіть Вашому директору підприємства нехай видасть наказ по підприємству про те , що ви заброньовані для виконання суспільно-корисних робіт від підприємства в умовах воєнного стану( волонтер), або нехай цей документ оформить департамент Львівської ОДА( ЩО ВИ ДЛЯ НИХ ЗАБРОНЬОВАНІ ЯК ВОЛОНТЕР)

І копію подайте  ОФІЦІЙНИХ РІШЕНЬ ПРО БРОНЮВАННЯ до ТЦК СП НЕХАЙ видадуть довідку про взяття ВАС  на спец облік та відповідно відстрочку , про що відмітка у білет , або окрема довідка від начальника центру.


------

----------
Окремо зазначу, що виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.
Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у ТЦК та СП у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника)

  посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) або
висновок військово-лікарської комісії про непридатність
Крім того обмеження не стосуються осіб:
на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або
які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або
на утриманні яких є дитина з інвалідністю.
А також тих, хто є:
усиновителем
опікуном, або
чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції.

З повагою,
Костянтин Гончаренко


18.03.2022 16:39

Доброго дня!
По Вашому питанню повідомляю наступне:

ЩОДО ОСКАРЖЕННЯ 

  Ви маєте 90 днів для оскарження рішення міської /обласної комісії ВЛК.
За цей час Вам необхідно письмово у довільній формі з зазначенням контактних даних на ім я начальника військомату звернутися з вимогою надати Вам копію висновку ВЛК про Ваше обстеження та придатність до служби, адже комісія мала відбуватись за вашої безпосередньої участі з видачею документів згідно Наказу Міністерства оборони № 402.
В термін 15-ти днів Вам мають надати письмову відповідь згідно ст.11 ЗУ Про звернення громадян.

Надалі необхідно оскаржити отримані документи у судовому порядку у адміністративному суді.

Попередньо подаэте скаргу до обласного ТЦК СП та Міноборони, а також зафіксуйте скаргу через урядовий контакт –центр за тел.. 15-45 або письмово через сайт онлайн кабінет https://ukc.gov.ua/portal/appeals/
Паралельно подаєте заяву до поліції про підробку документів посадовими особами кримінальний злочин за ст. 358 КК реєструєте у ЕРДР в порядку ст. 214 КПК України отримуєте довідку про прийняття заяви.
до військомату направляєте заяву поштою рекомендованим листом, або особисто з відміткою штампу та вхідного номеру на заяві копію зі штампом вимагаєте надати Вам.
Всі документи зберігаєте листування проводите письмово для доказів у суді.

Наразі процесуальні строки призупинено у зв язку з воєнним станом у державі , суди призупинили діяльність до завершення воєнногоо станну , розгляд проводиться лише невідкладних справ, переважно у дистанційному форматі
З повагою,
Костянтин Гончаренко

18.03.2022 16:42