Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!

 З 24 лютого 2022 року відповідно до Закону України "Про правовий режим воєнного стану" в Україні введено режим воєнного стану! Указом Президента України № 64/2022 "Про введення воєнного стану")

 24 березня 2022 року набрав чинності Закон України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану", відповідно до якого на період дії воєнного стану вводяться обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина відповідно до статей 43, 44 Конституції України.

21.04.22 воєнний стан був продовжений до 25.05.22 включно 

 Відповідно до статті 10 Закону : це стосується всіх видів виплат

Заробітна плата виплачується працівнику на умовах, визначених трудовим договором.
Роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати.
Роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили.
Звільнення роботодавця від відповідальності за несвоєчасну оплату праці не звільняє його від обов’язку виплати заробітної плати.
У разі неможливості своєчасної виплати заробітної плати чи інших виплат  внаслідок ведення бойові дії, строк виплати  може бути відтермінований до моменту відновлення діяльності підприємства. закладу

Верховна Рада України прийняла за основу і в цілому закон щодо заборони звільнення вчителів під час дії воєнного стану (№ 7133). Також їм обов’язково виплачуватимуть зарплату.


Які ще гарантії дає держава:

– щодо організації освітнього процесу в дистанційному режимі (або ж в іншому, який безпечний для громадян);

– щодо збереження середніх зарплат, стипендій та інших виплат;

– щодо збереження місця роботи;

– щодо місця проживання (гуртожиток пансіон) та харчування.

Тому рекомендую звернутися до директора закладу та обласного управління освіти письмово , аби Вам надали роз яснення , щодо графіку та термінів виплат стипендій.
Можете залишити скаргу на урядовому контактному центрі за номером 15-45 , або подати письмово https://ukc.gov.ua/portal/appeals/

Відповідальність у мирний час передбачає

Кримінальний кодекс України 
стаття 175
1. Безпідставна невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої установленої законом виплати громадянам більш як за один місяць, вчинена умисно керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власності чи громадянином - суб'єктом підприємницької діяльності, -

карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

2. Те саме діяння, якщо воно було вчинене внаслідок нецільового використання коштів, призначених для виплати заробітної плати, стипендії, пенсії та інших встановлених законом виплат, -

карається штрафом від тисячі до півтори тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

3. Особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо до притягнення до кримінальної відповідальності нею здійснено виплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої встановленої законом виплати громадянам.

{Стаття 175 із змінами, внесеними згідно із Законами № 1027-VI від 19.02.2009 , № 2617-VIII від 22.11.2018 }

З повагою,
Костянтин Гончаренко 
------------
Подальші консультації є мінімально платними - залишайте будь-ласка, через платіжну систему сайту оплачене питання 

25.04.2022 21:59 (Изменён 25.04.2022 22:02)