Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!.
Враховуючи останні зміни, внесені в чинне законодавство України та зважаючи на зазначені Вами обставини повідомляю наступне.

 Так, виплата лікарняних працівникам здійснюється у відповідності до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», постанови КМУ «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати» та наказу МОЗ «Про затвердження Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян».
Згідно з п. 4 частини 1 статті 24 Закону №1105 допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам, які мають страховий стаж понад вісім років, у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати.
ПРОТЕ, пунктом 1 частини 4 статті 19 Закону № 1105 визначено, що застраховані особи, які протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування мають страховий стаж менше шести місяців, мають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності - виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Для прикладу: 

Таким чином, якщо Ви не маєте за останні 12 місяців страхового стажу шість і більше місяців, розрахунок допомоги по тимчасовій непрацездатності здійснюється з застосуванням обмеження (тобто середньоденний розмір допомоги не може бути більший ніж 164,26 грн). На жаль, до розміру денної виплати, обчисленої з розрахунку мінзарплати, відсоток, який залежить від страхового стажу, не застосовують. Відтак, сума лікарняних за рахунок коштів роботодавця становитиме:164,26 грн × 5 к.дн = 821,30 грн.

З сумами мінімальних заробітних плат зможете ознайомитись тут: https://index.minfin.com.ua/labour/salary/min/
Актуальну суму виплат зможете розрахувати самостійно , виходячи з Вашої ситуації та вищевказаних правил.

Питання щодо звільнення, тривалості відпустки, оплати та інших трудових питань вирішують роботодавці та Фонд со¬ціального страхування з тимчасової втрати працездатності, а не лікар чи медичний заклад. 
Ви маєте право звернутися до зателефонувати на "гарячу" лінію Фонду соцстрахування за цим посиланням http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/968493
або на Урядову "гарячу лінію" 1545 (безкоштовно). для відповідного реагування.
С уважением,
Константин Гончаренко

------------
Подальші консультації є мінімально платними - залишайте будь-ласка, через платіжну систему сайту оплачене питання


13.06.2022 12:45