Здравствуйте, считается ли нарушением закона использование чужих электронных талонов на топливо которые были получены методом сбора публичной информации а не хищением?

17.06.2022 21:10
Владимир, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!
Якщо на вказаних талонах не вказано конкретного власника, немає конкретних персональних даних, такі талони може використати будь-яка особа,якщо не вказано власника.
Якщо інформація була публічною загальнодоступною, то порушення немає. 
Якщо збиралися дані про конкретних осіб ,оброблювалися і поширювалися ,то потрібна письмова згода таких осіб про обробку їх персональних даних.
Якщо ніхто не заявив про порушення чи шахрайство,або викрадення то складу злочину немає.
Відповідальність у разі виявлення і заяви потерпілих може бути такою:

Адміністративна відповідальність
Громадяни, посадові особи, громадяни – суб'єкти підприємницької діяльності притягуються до адміністративної відповідальності (стаття 188-/39 Кодексу України про адміністративні правопорушення) за вчинення таких правопорушень:

неповідомлення або несвоєчасне повідомлення суб’єкта персональних даних про його права у зв'язку із включенням його персональних даних до бази персональних даних, мету збору цих даних та осіб, яким ці дані передаються;
неповідомлення або несвоєчасне повідомлення спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань захисту персональних даних про зміну відомостей, що подаються для державної реєстрації бази персональних даних;
ухилення від державної реєстрації бази персональних даних;
недодержання встановленого законодавством про захист персональних даних порядку захисту персональних даних у базі персональних даних, що призвело до незаконного доступу до них;
невиконання законних вимог посадових осіб спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань захисту персональних даних щодо усунення порушень законодавства про захист персональних даних.
У разі наявності складу адміністративного провопорушення треба звертатися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а саме до спеціально уповноваженого органу державної влади з питань захисту персональних даних.

 Кримінальна відповідальність
За порушення недоторканості приватного життя, а саме за незаконне збирання, поширення інформаціі про особу без згоди ст. 182 КК України.

НАРАЗІ ВКАЗАНІ ОБСТАВИНИ НЕ СТВОРЮЮТЬ ПРАВОПОРУШЕННЯ ЧИ ЗЛОЧИННИХ ДІЙ.
З повагою,
Костянтин Гончаренко
__________
Подальші консультації є мінімально платними , залишайте будь-ласка оплачене питання у системі сайту

18.06.2022 11:53