Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!

Виходячи з суті питання Ваш чоловік мобілізований , а його директор на цивільній роботі ( роботодавець) не зберіг за ним місце роботи посаду та середній заробіток. 

на мобілізованих працівників поширюються гарантії, встановлені ст. 119 КЗпП. Тобто за ними зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову.

Якщо це так то такому працівнику треба подати скаргу до територіального органу Держпраці письмово , з додаванням копій паспорту , контракту та наказу командира частини про зарахування до особового складу частини.

Це можна зробити поштою рекомендованим листом з врученням , на час воєного стану перевірки роботодавців призупинено, але скарги приймають.

 Скарга на роботодавця з питань порушення законодавства про працю спрямовується до територіального управління Держпраці (на ім’я Голови управління). Анонімні звернення не розглядаються, тож скарга має бути підписана, зазначено ПІБ та адреса скаржника. Скаргу можна подати особисто, відправити поштою або на електронну адресу управління. За результатами скарги органи Держпраці мають право провести позапланову перевірку та притягнути порушника до відповідальності (накласти штраф).

 Зразок скарги

 Кому( назва посади): Начальнику Управління

Держпраці у _______області

П.І.Б. посадової особи _______



Від кого: _______ (ПІБ)

адреса, телефон ___________



СКАРГА

Викласти суть порушення.

Відповідно до п.1) ст.6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» підставами для здійснення позапланових заходів є звернення фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду її (їхнім) правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави, з додаванням документів чи їх копій, що підтверджують такі порушення (за наявності).

На підставі викладеного, -

ПРОШУ:

1. Призначити позапланову перевірку ______(назва роботодавця) з питань дотримання законодавства про працю.



Додатки: (в разі наявності)









______ ________

( дата написання звернення) ( особистий підпис заявника)

Роз яснення можете отримати тут:  https://dsp.gov.ua/kontakty-dlia-konsultatsii-pratsivnykiv-ta-robotodavtsiv-z-naiaktualnishykh-pytan-pid-chas-voiennoho-chasu/ , а також тут регіональні органи https://pratsia.in.ua/consultation.php
З повагою,
Костянтин Гончаренко 
------------
Подальші консультації є мінімально платними - залишайте будь-ласка, через платіжну систему сайту оплачене питання 

02.07.2022 15:42