Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!

 Відповідно до ст. 55 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ) опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов'язки. Права та обов'язки опікуна визначені у положеннях ст. 67 ЦКУ: зокрема, опікун зобов'язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням, а опікун малолітньої особи зобов'язаний також дбати про її виховання, навчання та розвиток.
Опікун вчиняє правочини від імені та в інтересах підопічного, але пі в якому разі не може здійснювати дарування від імені підопічного, а також зобов'язуватися від його імені порукою. Крім того, опікун згідно зі ст. 71 ЦКУ не має права без дозволу органу опіки та піклування відмовитися від майнових прав підопічного; видавати письмові зобов'язання від імені підопічного; укладати договори, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації (у тому числі договори щодо поділу або обміну житлового будинку, квартири); укладати договори щодо іншого цінного майна.

 Опікун зобов'язаний дбати про збереження та використання майна підопічного виключно в його інтересах.  
Ваш піклувальник  несе відповідальність за життя та здоров я дитини є розпорядником його коштів та майна до його повноліття , він не можете передати свої обов язки третім особам- Він може особисто супроводжувати дитину ,  має забезпечувати її житлом і проживати з дитиною  на всі інші дії потрібен дозвіл опікуна безумовно.
С уважением,
Константин Гончаренко

------------
Більш детальні консультації є мінімально платними - залишайте будь-ласка, через платіжну систему сайту оплачене питання 

12.07.2022 13:24

Вопросы из такой же категории

Статус нового мужа