Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!


Знахідка – це майно, втрачене власником (володільцем) поза його волею і знайдене іншою особою.

Порядок поводження зі знахідкою, її зберігання та набуття у власність регулюється нормами Цивільного кодексу України. Так, відповідно до законодавства особа, яка знайшла загублену річ, зобов’язана негайно повідомити про це особу, яка її загубила, або власника речі і повернути знайдену річ цій особі.

Особа, яка знайшла загублену річ у приміщенні або транспортному засобі, зобов’язана передати її особі, яка представляє володільця цього приміщення чи транспортного засобу, а така особа в свою чергу набуває прав та обов’язків особи, яка знайшла загублену річ.

Якщо місце перебування особи, яка має право вимагати повернення загубленої речі, невідомі, особа, яка знайшла загублену річ, зобов’язана заявити про знахідку територіальному органу поліції або органові місцевого самоврядування.

Разом з цим, особа, яка знайшла загублену річ, має право зберігати її у себе або здати на зберігання до територіального органу поліції або органові місцевого самоврядування, або передати знахідку особі, яку вони вказали. Особа, яка знайшла загублену річ, відповідає за її втрату, знищення або пошкодження в межах її вартості лише в разі свого умислу або грубої необережності.

Коли людина може стати власником загубленої речі

Право власності на загублену річ може виникати у особи, яка знайшла її, або у територіальної громади.

Особа, яка знайшла загублену річ, набуває право власності на неї після закінчення шести місяців з моменту заявлення про знахідку територіальному органу поліції або органу місцевого самоврядування за умови, що:

не встановлений власник або інша особа, яка має право вимагати повернення загубленої речі;

власник або інша особа, яка має право вимагати повернення загубленої речі, не заявили про своє право на річ тому, хто її знайшов, територіальному органу поліції або органу місцевого самоврядування.

До територіальної громади право власності на знахідку переходить у разі подання особою, яка її знайшла, письмової заяви про відмову від набуття права власності на знахідку до органу місцевого самоврядування (стаття 338 Цивільного кодексу України).

Право особи, яка знайшла річ, на відшкодування чи винагороду у випадку, якщо з’явився власник загубленої речі

Особа, яка знайшла загублену річ, має право вимагати від особи, якій вона повернута, або особи, яка набула право власності на неї, відшкодування необхідних витрат, пов’язаних із знахідкою (зберігання, розшук власника, продаж речі тощо), а також винагороду за знахідку в розмірі до двадцяти відсотків вартості речі.

Якщо власник (володілець) публічно обіцяв винагороду за знахідку, винагорода виплачується на умовах публічної обіцянки. Водночас право на одержання винагороди не виникає, якщо особа, яка знайшла загублену річ, не заявила про знахідку або вчинила спробу приховати її.

У Вашому випадку у суді треба подати письмові докази свідчення , що ви не мали умислу спеціально загубити майно, або привласнити його, якщо власник у суді подасть відомості з яких можна встановити , що така річ належить йому , а також відомості щодо розрахуку вартості, або ринкову вартість , суд на основі вивчення цінової політики аналогічного майна призначить виплату компенсації за втрачене чуже майно на відповідний рахунок власника у рішенні суду.

Також треба подати оголошення до місцевих ЗМІ  про знахідку та подати як доказ суду, що ви не навмисне втратили майно.

С уважением,
Константин Гончаренко

------------
Більш детальні консультації є мінімально платними - залишайте будь-ласка, через платіжну систему сайту оплачене питання

19.07.2022 15:11
геннадий
Киев

а переписка может быть доказательством того что я нашёл данную вещь ?
мне просто после утери вещи начали поступать угрозы , как я могу использовать это в суде?

19.07.2022 15:32
геннадий
Киев

а переписка может быть доказательством того что я нашёл данную вещь ?
мне просто после утери вещи начали поступать угрозы , как я могу использовать это в суде?

19.07.2022 15:32

Да, переписку нотариально заверить и подать как доказательство суду.

Угрозы это отдельное криминальное нарушение , через заявление в полицию и следственные процедуры, если будет Ваше заявление в ЕРДР внесено 

Пусть подает в суд и суд выносит решение о степени вины и компенсации.
С уважением,
Константин Гончаренко

19.07.2022 17:43 (Изменён 19.07.2022 17:44)

Вопросы из такой же категории

Призвали придатним без висновку психіатра
Выезд за границу
Проблема ещё в том что он депутат и у него есть связи в СБУ