Добрый день! Подскажите как гражданке Украины выехать с территории РФ навсегда или в Германию к родной сестре или в Украину по месту прописки?! Какие документы нужны и через какие страны можно это сделать?!

11.08.2022 08:57
Васькевич Галина Алексеевна, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!

Простіше всього вибиратися з росії, якщо у вас є біометричний паспорт та гроші на авіаквитки. У цьому випадку достатньо купити квиток до Стамбула. Звідти можна летіти куди завгодно.

Якщо у вас немає закордонного паспорту, а лише внутрішній у вигляді ID-картки — доведеться вибиратися по землі. Існують два основних шляхи: південний та північний. Південний веде через Владикавказ у Грузію, і далі через Туреччину до Болгарії і Румунії. Північний — через Латвію чи Естонію до Польщі.

Якщо у вас є лише паспорт взірця 1994 року у вигляді «книжечки», чи українське свідоцтво про народження, виїжджати можна лише «північним коридором». Також можна спробувати в’їхати у Польщу чи Литву через Білорусь. Втім, білоруські прикордонники не завжди пропускають через кордон українців без паспорту — все залежить від конкретного випадку. Комусь пощастило — комусь ні.

Дипломатичні відносини з рф розірвано , тому діяти треба через волонтерів , які допоможуть придбати хоча б квиток до Стамбулу, або через міжнародні організації , головне не через місцевих волонтерів у пунктах для біженців , вони часто співпрацюють з ФСБ.

Вам треба мати паспорт та гроші до Стамбулу , там шлях більш вільний.

С уважением,
Константин Гончаренко

------------
Більш детальні консультації є мінімально платними - залишайте будь-ласка, через платіжну систему сайту оплачене питання 

11.08.2022 13:16

Вопросы из такой же категории

Яка відповідальність за прострочку 90 днів для громадянина України не біженця в Прибалтиці?
Виезд за кордон
Гражданство Украины для граждан рф