Добрий день! батько залишив на мене заповіт. при цьому жив з цивільною дружиною без реєстрації шлюбу. під час проживання на неї була оформлена частина майна, придбаного в період спільного проживання. тепер нотаріус мені ще каже, що дружина має право на половину від майна за заповітом. чи так це?

11.08.2022 11:41
Vika, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!
Стосовно вашого питання повідомляємо наступне

 Майно, придбане або набуте до шлюбу є особистою приватною власністю подружжя.
Особиста приватна власність кожного із подружжя - це те майно, яке належить лише одному з подружжя і на яке не поширюється сімейно-правовий принцип спільності майна подружжя.
Тобто, все майно, набуте до другого шлюбу не підлягає поділу з майбутнім чоловіком.
Претендувати на поділ зазначененого майна може чоловік від першого шлюбу, якщо тільки це майно в першому шлюбі не було особистою приватною власністю подружжя.
Відповідно до ст. 57 СК України, особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:
майно, набуте нею, ним до шлюбу;
майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;
майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто;
житло, набуте нею, ним за час шлюбу внаслідок його приватизації;
земельна ділянка, набута нею, ним за час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки, що перебувала у її, його користуванні, або одержана внаслідок приватизації земельних ділянок державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації;
речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя;
кошти, одержані як відшкодування за втрату (пошкодження) речі, яка їй, йому належала, а також як відшкодування завданої їй, йому моральної шкоди;
страхові суми, одержані нею, ним за обов’язковим особистим страхуванням, а також за добровільним особистим страхуванням, якщо страхові внески сплачувалися за рахунок коштів, що були особистою приватною власністю кожного з них.
премії, нагороди, які вона, він одержали за особисті заслуги.
Отже, в другому шлюбі майно не підлягає поділу, але може бути поділено з чоловіком від першого шлюбу.
Якщо майно жінка мала взагалі до першого шлюбу, то воно не підлягає поділу, але на нього розповсюджується право на спадкування.

 Що стосується спадкування:

СПАДОК Є ВАШИМ ОСОБИСТИМ МАЙНОМ І НЕ ПІДЛЯГАЄ ПОДІЛУ , жінка не має жодних прав на ваш спадок доки не одружена з вам , інше ділиться судом.

 До першої черги спадкоємців належать діти, подружжя( виключно офіційно укладений шлюб) та батьки.
Якщо майно було придбано жінкою до шлюбу, то рівні права на все майно, як спадкоємці першої черги (за відсутності заповіту) отримають діти, чоловік та батьки.
Чоловік від першого шлюбу, з яким жінка розлучилась до моменту відкриття спадщини, позбавляється права спадкувати.
Розірвання шлюбу є зміною сімейного стану, яка скасовує цивільні права та обов’язки подружжя стосовно один до одного. Одним із таких прав є право на спадкування оскільки, відповідно до ст. 1261 ЦК України, як вже зазначалося, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, той з подружжя, який його пережив, та батьки.
Таким чином, майно в порядку спадкування за законом ділиться між спадкоємцями першої черги.
Але, при наявності заповіту, майно буде успадковане тими особами, які будуть зазначені у заповіті.
Але, навіть при наявності заповіту, законодавством встановлено перелік осіб, які мають обов'язкову частку у спадщині.
Відповідно до ст. 1241 ЦК України, малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).
Перелік осіб, які мають право на обов'язкову частку, що визначений ст. 1241 ЦК України, є вичерпним і розширеного тлумачення не потребує.


С уважением,
Константин Гончаренко

------------
Більш детальні консультації є мінімально платними - залишайте будь-ласка, через платіжну систему сайту оплачене питання 

11.08.2022 15:56

Вопросы из такой же категории