Здравствуйте. Была задержка и не выплатили зп за два месяца. В ВЧ бухгалтер говорит о том, что никакого заявления писать на получение зп не надо, но её смогут выплатить только через 2-3 недели. Сумму не называют. Подскажите надо ли писать какое-то заявление или принимать какие-то другие меры?

27.08.2022 09:27
Анатолий, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!

Якщо Ваш чоловік фактично, ще живий , то його фінансове забезпечення має виплачуватись йому особисто на рахунок , що вказаний у документах фінансової служби частини.

Якщо він загинув то бажано подати заяву про перерахування сум належних йому на рахунок дружини , матері , або дитини померлого заява подається письмово у канцелярію командування частини зі штампом про прийняття вам мають надати копію заяви і відповідь у 30-45 -ть днів залежно від графіку командувача частини.

Також суми недоотриманих фінансових зобов язань мають бути включені до спадкової справи , яку ви маєте відкрити у термін 6-ти місяців , або невідкладно , після припинення , або скасування воєнного стану в Україні Президентом України - воєнний стан було подовжено до 21.11.22 року до цього часу нотаріус зможе лише завести спадкову справу  для подальшої роботи у напрямку оформлення , так як не всі реєстри відновили роботу.

Вам необхідно поки що зібрати всі можливі документи, з місця служби , про факт служби, посаду, матеріальне забезпечення чоловіка, також проконсультуватись у органах Пенсійного фонду України та органі соц захисту, щодо того які виплати можливо оформити вам унаслідок втрати годувальника чи також військового при виконанні бойових завдань, як члену сім ї загиблого військовослужбовця.

з командуванням краще розпочати письмове листування поштою , рекомендованим листом, органи інші також подати письмові заяви.

Недоотримане фінансування чоловіка зможете отримати , якщо не відразу то у якості спадку для цього треба подавати нотаріусу і всім органам довідки з місця служби та фінансової служби частини через командира частини.

Існує кілька видів виплат вдовам військових:
• громадянська виплата;
• військова пенсія чоловіка;
• виплата у зв'язку з втратою годувальника.
Цивільні виплати покладені дружині за певних умов:
• досягнення пенсійного віку;
• наявність необхідного трудового стажу;
• накопичення необхідних балів.
Військова пенсія чоловіка призначається жінці, якщо він безпосередньо її отримував або мав право на неї. Вона могла бути призначена чоловікові в двох випадках:
• за вислугу років;
• при отриманні інвалідності.
Для того щоб даний вид виплат був призначений жінці, повинні бути дотримані наступні умови:
1. Пенсіонер отримував цю виплату або помер не пізніше 5 років з моменту припинення її отримання.
2. Якщо жінка залишилася з дитиною молодше 14 років за умови, що вона офіційно ніде не працює.
3. Загибель чоловіка настала внаслідок отримання ним службової травми.
4. Жінка досягла пенсійного віку або має інвалідність, підтверджену медичної коміссіей.Для призначення пенсії у зв'язку з втратою годувальника-військовослужбовця претенденту потрібно надати чимало підтверджує документаціі.В зокрема потрібно подача таких документів як:
o документи, що засвідчують особу, вікову категорію, місце проживання, наявність громадянства претендента виплат;
o свідоцтво про загибель військовослужбовця;
o підтвердження родинних зв'язків із загиблим годувальником.
У деяких випадках може знадобитися додаток додаткових документів, якими зазвичай стають: Вдова, яка отримує пенсію по втраті чоловіка військовослужбовця або пенсію померлого чоловіка, що є при житті військовим пенсіонером, може по досягненню нею власного пенсійного віку вибрати, який вид виплати їй найбільш вигідний. При цьому можна робити вибір на користь пенсії, ставка якої вища.

С уважением,
Константин Гончаренко
------------
Більш детальні консультації є мінімально платними - залишайте будь-ласка, через платіжну систему сайту оплачене питання 

27.08.2022 13:24