270 грн.

Вопрос решен

Здравствуйте , я контрактник прошовший обучение в Британии, в данный момент после нас привезли в палаточный городок города Десны, до этого говорили что нас распределят в течении 4 дней сейчас же уже прошло больше времени и никто ничего не знает так же у меня есть отношение с частью и за него говорят что тоже не факт,что оно будет действительно. Подскажите как будет проходить это распределение и действительно ли отношение с частью не играет роли?

28.08.2022 09:53
Данил, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!
По Вашим питанням:

"Хто входить до військового резерву?

 - У мирний час громадяни України в добровільному порядку укладають з командирами військових частин контракти про проходження служби у військовому резерві, проходять підготовку на навчальних зборах у складі штатних підрозділів під час активних практичних навчань, тренувань.

 На даний час в Україні діє особливий період.

 В особливий період до військового оперативного резерву в обов’язковому порядку зараховуються військовослужбовці, після їх звільнення з військової служби, які за своїми морально-психологічними характеристиками та станом здоров’я придатні до служби у військовому резерві (військової служби). Для ЗС України це дозволяє не допустити втрати обліку підготовлених людських ресурсів, які брали безпосередню участь у бойових діях, що в свою чергу, дозволяє зберегти накопичений бойовий потенціал підрозділів приписавши цих осіб (резервістів) до відповідних підрозділів.
За статтею 1 та стаття 26-2 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” від 25.03.1992 № 2232-XII (зі змінами):
Резервісти – особи, які проходять службу у військовому резерві ЗС України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний та воєнний час. Службу у військовому резерві проходять громадяни України, придатні до неї (або до військової служби) за станом здоров’я.
Наразі, існує два шляхи проходження служби у військовому резерві:
за контрактом, тобто добровільно (в мирний час та в особливий період);
в обов’язковому порядку – служба у військовому оперативному резерві (лише на особливий період).
Резервіст проходить службу у військовому резерві на підставі контракту про проходження служби у військовому резерві, який за визначеною формою від імені держави з ним укладає командир (начальник) військової частини (установи), який має право видавати накази по особовому складу та до повноважень якого належить право призначення на відповідні посади. Один примірник контракту зберігається в особовій справі резервіста, другий – у резервіста.
Укласти контракт про проходження служби у військовому резерві можуть громадяни України, віком від 18 до 57 років, незалежно від статі, за винятком осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, а також чоловіки призовного віку. Для цього вони мають пройти професійно-психологічний відбір, за станом здоров’я бути придатними до служби у військовому резерві (або військової служби) та відповідати встановленим вимогам її проходження. Крім того Генеральний штаб ЗС України розглядає категорію резервістів військового оперативного резерву як пріоритетну для укладання цих контрактів.
Вивчення кандидатів у резервісти в мирний час здійснюється шляхом:
вивчення особистих якостей, установлення рівня їх освіти та професійної придатності; організації медичного огляду; перевірки фізичної підготовки; проведення заходів професійно-психологічного відбору.
Під час дії особливого періоду резервістам військового оперативного резерву пропонується укладати контракти про проходження служби у військовому резерві за спрощеним порядком безпосередньо в ході навчальних зборів.
Контракт, укладений в особливий період, не може бути припиненим або розірваним, а громадянин, який його уклав та який зарахований до військового оперативного резерву, продовжує службу у військовому резерві ЗС України на умовах, визначених законодавством, до завершення особливого періоду.
Резервісти, які в добровільному порядку уклали контракти про проходження служби у військовому резерві, з обліку резервістів військового оперативного резерву під час дії особливого періоду не виключаються.
Для резервістів рядового, сержантського та старшинського складу, які укладають контракти формується окрема особова справа резервіста.
"І хто до військового оперативного резерву"?
- Стаття 26-2 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” від 25.03.1992 № 2232-XII (зі змінами)
В особливий період до категорії резервістів військового оперативного резерву в обов’язковому порядку зараховуються особи звільнені з військової служби, які за своїми професійно-психологічними характеристиками і станом здоров’я придатні до служби у військовому резерві (або військової служби).
Під час дії особливого періоду, всі резервісти, зокрема і ті, які проходять службу у військовому резерві з контрактами, є резервістами військового оперативного резерву
"Хто до оперативного резерву 1 і хто до 2 черги"?
- Кабінет Міністрів вніс зміни у структуру військового резерву людських ресурсів, зокрема оперативний резерв другої черги розділили на резерв нарощування та територіальний резерв, а також уточнили визначення мобілізаційного та громадського резерву.
Так, постановою Кабінет Міністрів України від 17 червня 2020 р. № 495 відповідні зміни внесені до постанови КМУ від 12 листопада 2014 р. № 607 «Про затвердження структури військового резерву людських ресурсів».
- Резерв першої черги, що включає резервістів та військовозобов’язаних (переважно з досвідом участі в антитерористичній операції та у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях), призначених для доукомплектування органів військового управління, військових частин та підрозділів бойового складу Збройних Сил, органів управління, військових частин та підрозділів інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення, Держспецзв’язку (далі - інші військові формування).
Резерв другої черги, що складається з резерву нарощування та територіального резерву.
Резерв нарощування включає резервістів та військовозобов’язаних, призначених для комплектування органів військового управління, військових частин, військових навчальних закладів, установ та організацій, які не увійшли до бойового складу Збройних Сил, зокрема тих, що формуються в особливий період (стратегічних резервів), військових навчальних закладів, установ та організацій, нових органів управління, військових частин та підрозділів інших військових формувань.
Територіальний резерв включає резервістів та військовозобов’язаних, призначених для комплектування військових частин, підрозділів територіальної оборони.

Розподіл військовозобов язаних по окремих частинах та інших підрозділах має здійснюватися Наказом Начальника ТЦК СП( воєнкомат) , або наказом Генерального штабу, якщо у вас є направлення до частини та командування має місця у особовому складі Вас мали б зарахувати до особового складу саме тієї частини звідки оформлено відношення, але це питання вирішує вище командування безпосередньо того органу з яким підписано контракт , або міністр оборони України.

Гаряча лінія з усіх питань:

Створено та працює «гаряча лінія» Міністерства оборони – 0 800 500 410, 0 800 500 442, 044 454 44 99. Или же подайте обращение на урядовий контакт -центр 15-45 https://ukc.gov.ua/portal/appeals/ лучше письменно на министра обороны  Олексій Юрійович Резніков и загрузите в форму фото копии ответов командира части. начальника военкомата или друугого командования.

З повагою,
Костянтин Гончаренко
--------------------------------------
Швидкі консультації за помірну вартість - рекомендуйте наш портал друзям та знайомим. 

28.08.2022 13:49

Вопросы из такой же категории

Правильность вывода ВВК
Строковиків з ДССТ відпустять до дому?
Военкомат аннулировал бронь предприятия