Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


ДОБРОГО ДНЯ!

Може , але для військових цілей не власних особистих.

Відповідно до тексту закону №2142-X звільнення від сплати ПДВ та акцизу на імпорт авто запроваджується тимчасово – на період дії воєнного стану в Україні.
Згідно статті 69.24 Податкового кодексу, внесеної Законом № 2142-IX, фізичні особи звільнені від оподаткування податком на додану вартість, акцизним податком. А в Митному кодексі статтею 9-11 ці товари звільняються і від ввізного мита. Таким чином, жодних податків при ввозі автомобілів платити не треба. Фізичні особи-підприємці також можуть скористатись цим правом, але зі сплатою акцизу.
Воєнний стан діє в Україні з 24 лютого , потім він подовжений ще на 30 діб, тобто до 21 11.22. Таким чином, скористатись правом безмитного ввозу транспортних засобів можнаі – тобто до 21.11. 2022 року. Звичайно, Президент може подовжити цей стан на той період, поки загроза безпеці країні не мине, однак юридично він закінчиться 21.11.2022.
Зареєструвати такі авто треба не пізніше, ніж через 10 днів після ввозу.
Заборона стосується територій, на якій вони вироблені або з яких вони привезені. Це транспортні засоби, які мають походження з країни, визнаної державою-окупантом чи агресором щодо України, або ввозяться з території держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України. Таким чином, ввозити авто з Росії та Криму без розмитнення неможливо. Білорусь поки що не входить в перелік таких країн.
Перелік дозволених для ввезення транспортних засобів такий: автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, транспортні засоби для перевезення вантажів. В Законі не вказано, нові це автомобілі чи вживані, тобто "нульове розмитнення" стосується усіх. Хоча для вживаних авто є обмеження по віку, викликані іншими Законами України.
Однак якщо ви хочете його зареєструвати та отримати українські номери, існують деякі обмеження.
Так, згідно "Порядку державної реєстрації (перереєстрації) автомобілів", затвердженої постановою КМУ від 23 грудня 2009 р. № 1371, неможливо зареєструвати автомобілі, які були переобладнані з інших ТЗ, машини з правим кермам (для потреб ЗСУ такі машини з Британії ввозять масово), без сертифіката відповідності, без наявних або з пошкодженими ідентифікаційними номерами агрегатів (кузова, шасі, рами, двигуна). Такі автомобілі можна ввезти без податків для розбирання на запчастини.
Окрім вартості самого авто за кордоном та витрат на транспортування, необхідно заплатити за оформлення сертифікату відповідності (2000 – 3000 грн.).
Також, незважаючи на звільнення від митних платежів, покладені при реєстрації авто українцям все ж таки доведеться заплатити, а це:
• внесок до ПФУ для першої реєстрації від 3% до 5% вартості авто;
• реєстрація – 190,15 грн;
• бланк свідоцтва – 114 грн;
• номерні знаки – 135 грн.
Так, під час державної реєстрації в Сервісному центрі МВС Україні необхідно сплатити 3-5% від вартості авто в Пенсійний Фонд, а також за номерні знаки, бланк свідоцтва про реєстрацію та номерні знаки. Якщо авто коштує до 409 365 грн ($13900 або 12800 євро), то потрібно сплатити в ПФ 3% від його вартості, якщо в митній декларації написана сума вища 719 491 грн ($24500 або 22500 євро), то – 5%. За машину вартістю між 409 365 та 719 491 грн нараховують 4% податку. Вартість номерів та свідоцтва з послугами СЦ МВС – близько 450-600 грн..
Так, після проведення всіх оплат, у будь-якому ТСЦ МВС, можна зареєструвати автомобіль на власника, у його присутності чи по довіреності, посвідченої нотаріально від нього.

С уважением,
Константин Гончаренко
------------
Більш детальні консультації є мінімально платними - залишайте будь-ласка, через платіжну систему сайту оплачене питання 

21.09.2022 14:52 (Изменён 21.09.2022 14:54)

Вопросы из такой же категории

Відмазати на дтп.
Как вернуть водительское удостоверение
Здравствуйте.по временному тех паспорту на авто можно ли выехать за границу?