Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!

Відповідно до п. 243 Статуту внутрішньої служби ЗСУ усім військовослужбовцям проводяться запобіжні щеплення проти основних інфекційних хвороб. Щеплення можуть бути 1) плановими і 2) проводитися за епідемічними показаннями.


Планові запобіжні щеплення всьому особовому складові військової частини проводяться відповідно до календаря щеплень, а щеплення за епідемічними показаннями – за наказом старшого командира.

До хвороб, для профілактики яких є обов’язковими щеплення, відповідно до Наказу МОЗ від 16.09.2011 № 595 належать: туберкульоз, гепатит В, дифтерія, кашлюк, правець, поліомієліт, гемофільна інфекція, кір, краснуха, паротит.

Тобто обов’язковими плановими можуть бути щеплення лише від цих 10-и захворювань.

Згідно з ч. 4 ст. 12 ЗУ “Про захист населення від інфекційних хвороб” рішення про проведення обов’язкових профілактичних щеплень за епідемічними показаннями на відповідних територіях та об’єктах приймають “головний державний санітарний лікар України, головний державний санітарний лікар Автономної Республіки Крим, головні державні санітарні лікарі областей, міст Києва та Севастополя, головні державні санітарні лікарі центральних органів виконавчої влади, що реалізують державну політику у сферах оборони і військового будівництва, охорони громадського порядку, виконання кримінальних покарань, захисту державного кордону, Служби безпеки України”.

Якщо вас змушують зробити щеплення від захворювання, яке не зазначене в переліку обов’язкових щеплень, вимагайте рішення відповідного органу про проведення обов’язкових профілактичних щеплень за епідемічними показаннями та наказ старшого командира про проведення таких щеплень. За їх відсутності, тобто у випадку відсутності правової підстави, ви маєте право написати письмову відмову від вакцинації (Право відмови від вакцинації передбачене ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-­i͚i͚i͚).

Також від проведення щеплень військовослужбовці звільняються за висновком лікаря. У випадку проблем зі здоров’ям та протипоказань обов’язково варто взяти відповідний документ у лікаря та надати його вашому командиру.

З повагою,
Костянтин Гончаренко
_________________

Більш детальні консультації є платними ,залишайте будь-ласка оплачене питання у системі сайту



26.09.2022 20:31

Вопросы из такой же категории

Чи можливо перевід по сімейним обставинам
Вместо 64 В написали статью 23 Г
Оформление отпуска после влк