Доброго дня. Від колекторській установи прийшла угода на прощення боргу за умов сплаті тільки тіла кредиту, проценти по у декілька разів більше за само тіло кредиту.

У угоді є такий пункт:

6. Підписанням цієї Угоди Боржник підтверджує, що він належним чином повідомлений про те, що прощена (анульована) Стягувачем основна частина боргу за Кредитним договором, згідно з підпунктом «д» підпункту 164.2.17 пункту 164.2 статті 164 та підпунктом 14.1.47 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України, вважається доходом боржника, що отриманий ним як додаткове благо, за який Боржник зобов'язаний сплатити податки та відобразити його (дохід) у річній податковій декларації про майновий стан та доходи.

Сума прощенного боргу за кредитним договором складає ХХХХХХ
Водночас про факт анулювання кредитної заборгованості Стягувачем, відповідно до вимог п.п. «б» п. 176 2 ст. 176 Податкового Кодексу України, буде надано відповідне повідомлення до Державної Фіскальної служби України.

Питання: чи прийдеться мені заплатити ще й податок з цього прощенного боргу, у разі підписання, та виконання угоди? Дуже дякую за відповідь.

03.02.2023 14:50
Павел, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!

до загального місячного (річного) оподатковуваного ПДФО включається основна сума боргу (кредиту), прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25 відсотків мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року 

В такому разі кредитор (банк) зобов'язаний запропонувати фізичній особі – боржнику укласти відповідний договір, або надати повідомлення про прощення (анулювання) боргу під підпис особисто.

Суму прощеного (анульованого) боргу кредитор (банк) повинен включати до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платника податку (форма №1 ДФ), за підсумками звітного періоду, у якому такий борг було прощено. При цьому, фізична особа-боржник зобов’язана самостійно сплатити податок з таких доходів та відобразити їх у річній податковій декларації.

Та 1,5% військовий збір.

Я рекомендую не дуже довіряти банку ,щодо реального прощення від колекторів.

Бо потім у суді доведеться списувати борг чи визнавати договір нікчемним.

З повагою,
Костянтин Гончаренко
_______________________
Більш детальні консультації є платними, залишайте будь-ласка оплачене питання у системі сайту

03.02.2023 19:16

Вопросы из такой же категории