Здравствуйте.Меня зовут Олександр. Я мобилизованный с 30.03.2022. Должность Командир взвода. Звание Ст.Лейтенант.
Нахожусь в зоне боевых действий с 24.08.2022 по сей день без перерыва либо ротации. 2 недели назад подал рапорт о предоставлении и мне части ежегодного отпуска согласно Закона о правовой защите военнослужащих (пункт 18) на 10 дней. Командир отказал мне в отпуске с формулировкой ..." тебя неким заменить". Имеет ли он право отказа мне в моем отпуске? И сразу следующий вопрос - Я очень устал морально и физически и нуждаюсь в таком отпуске.Как мне получить отпуск? Спасибо. С уважением Олександр.

27.02.2023 03:05
Концевой Олександр, Киев

Ответы юристов


Доброго дня!

 Рада дозволила військовослужбовцям під час військового стану йти у відпустку
Зазначається, що військовослужбовцям можуть надаватися відпустки із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України.
Раніше можна було брати відпустку тільки за сімейними обставинами та з інших поважних причин.
Відповідні зміни проголосовано в 1 читанні законопроєкту 8081 про внесення зміни до пункту 18 статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».
Основне в законопроекті:
під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися частина щорічної основної відпустки, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення.
кожна із зазначених відпусток може бути надана тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.
частина щорічної основної відпустки може бути надана один раз протягом календарного року за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.
За даними порталу ВР закон підписано та оприлюднено, стежте тут https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/40548

Нехай командир частини до якої Вас зараховано надасть письмову відповідь на рапорт з посиланням на норми законодавства.

Надалі за результатами отримання відповіді , подаєте рапорт окремо для направлення Вас на ВЛК  де медична комісія обстежить та винесе висновок про необхідність відпустки, для відновлення морально-психологічного стану за наявності ознак для такого відновлення  та направить рекомендації службовою запискою , вищому командуванню вашої частини.

Бо безпосередній керівник не надав письмове рішення, а слова це не юридичний факт.

ст. 20 ЗУ Про звернення громадян передбачає:

 СТРОКИ РОЗГЛЯДУ УСІ пропозиції, заяви чи скарги розглядаються і вирішуються у строк НЕ БІЛЬШЕ ОДНОГО МІСЯЦЯ з часу їх отримання, а ті, що НЕ ПОТРЕБУЮТЬ ДОДАТКОВОГО ВИВЧЕННЯ й перевірки, - невідкладно, але НЕ ПІЗНІШЕ П'ЯТНАДЦЯТИ ДНІВ з часу їх надходження. Якщо у місячний строк вирішити порушені у зверненні питання неможливо, командир встановлює новий строк, про що сповіщається військовослужбовець, який подав звернення. При цьому ЗАГАЛЬНИЙ СТРОК розгляду пропозиції, заяви чи скарги не може перевищувати СОРОКА П'ЯТИ ДНІВ. Несвоєчасний, неповний розгляд скарги або незаконне рішення посадової особи, яка її розглядає, можна оскаржити встановленим порядком до суду, Військової служби правопорядку або вищого за підпорядкованістю командира.

Скарги та роз яснення приймають тут:
Створено та працює «гаряча лінія» Міністерства оборони – 0 800 500 410, 0 800 500 442, 044 454 44 99. Якщо ви помітили порушення під час мобілізації, то можна звертатися до правоохоронних органів.Или же подайте обращение на урядовий контакт -центр 15-45 https://ukc.gov.ua/portal/appeals/ лучше письменно на министра обороны и загрузите в форму фото копии ответов командира части.

З повагою,
Костянтин Гончаренко
------------
Більш детальні консультації є платними - залишайте будь-ласка, через платіжну систему сайту оплачене питання


27.02.2023 14:17

Вопросы из такой же категории

Мой муж пошел в лавы ЗСУ контрактником 2 меся ца назад,в итоге контракт они подписали в учебной части но без первой страницы и в пустом виде,на руки второго экземпляра не выдали,сейчас его отправляют на передовую а контракта он не получил на подемные рапо
Муж с заключение ВЛК "частично годен" отправлен в зону боевых.
Отсрочка от призыва