Банк списывает деньги в счет погашения кредита, имеет ли они на это право? Когда оформляли карту для ЗП, говорили что при предоставление документов о службе списаний не будет. Документы все были предоставлены, спустя 5 месяцев списали все деньги которые оставались на карте.

15.03.2023 14:00
Анастасия , Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!

за загальним правилом , якщо існує борг то банк може стяувати деякі суми коштів , передбачені кредитним договором , як місячний платіж, але не всі наявні кошти.
   Із початком особливого періоду (ВОЄННОГО СТАНУ) в державі, а саме з 24 лютого 2022  року, усіх військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів було звільнено на підставі ч. 15 ст. 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей» від сплати процентів за користування кредитом, штрафних санкцій та пені за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, зокрема банками та фізичними особами.

    Для звільнення від нарахування штрафів, пені та відсотків за користування кредитом мобілізовані позичальники повинні надати банку перелік документів, встановлений листом Міністерства оборони України від 21 серпня 2014 року № 322/2/7142 . Такими документами є: військовий квиток, у якому в відповідних розділах здійснюють службові відмітки, або довідка про призов військовозобов’язаного на військову службу, видана військовим комісаріатом або військовою частиною, а для резервістів − витяг із наказу або довідка про зарахування до списків військової частини, які видаються військовою частиною.

Дії банку є незаконними тому маєте право подати скаргу регулятору НБУ 

на час военного стану і 30 днів після завершення чи скасування штрафи і пені не мають нараховувати, розпочніть листування з кредитором , потім письмова скарга до НБУ , ПОТІМ У СУДІ СПИСУВАТИ ПРОЦЕНТИ І ПЕНІ.
У Вас є 3 шляхи:
1. домовленності про відтермінування виплат по кредитах (НБУ дає таку можливість своєю постановою №23 від 25.02.22р.);
2. Скористатися рішенням промислової палати про форс-мажорні обставини згідно з Указом Президента №64/2022 Про воєнний стан в Україні , який продовжено до 20.05.23 , аргументуйте у листах до банків так:

Торгово-промислова палата України на підставі ст.ст. 14, 14¹ Закону України “Про торгово-промислові палати в Україні” від 02.12.1997 № 671/97-ВР, Статуту ТПП України, цим засвідчує форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили): військову агресію Російської Федерації проти України, що стало підставою введення воєнного стану із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 “Про введення воєнного стану в Україні”.
Враховуючи це, ТПП України підтверджує, що зазначені обставини з 24 лютого 2022 року до їх офіційного закінчення, є надзвичайними, невідворотними та об’єктивними обставинами для суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб по договору, окремим податковим та/чи іншим зобов’язанням/обов’язком, виконання яких/-го настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання відповідно яких/-го стало неможливим у встановлений термін внаслідок настання таких форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).
Враховуючи вищезазначене та надзвичайну, важку ситуацію з якою зіткнулась наша країна, ТПП України з метою спрощення процедури засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), розмістить з 28 лютого 2022 року на сайті ТПП України (www.ucci.org.ua) загальний офіційний Лист ТПП України щодо засвідчення форс-мажору, який можна буде роздруковувати всім кого це стосується.

Скарга до НБУ онлайн https://bank.gov.ua/ua/consumer-protection/citizens-appeals

В жодному разі не робіть проплат, якщо вже вийшли на прострочку і не можете погасити відразу весь борг з процентами. Такою оплатою Ви не тільки не погасите борг навіть частково, а ще й збільшите строк дії договору , а значить і строк нарахування Вам процентів!

 Нехай подають до суду і вирішують питання боргу там.

С уважением,
Константин Гончаренко
------------
Більш детальні консультації є платними - залишайте будь-ласка, через платіжну систему сайту оплачене питання

16.03.2023 16:23

Вопросы из такой же категории

Могу ли я уволица приналичии 2детей и третий не родной но находица все на моем полном содержание
Поставили статьи обмежено прыдатный 64в. Гр2., 23в. Э
Не згоден з висновком влк