В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

ДПАУ: Кому платити податок на землю, вилучену по іпотеці?У своєму листі від 19 лютого 2010 року № 3361/7/15-0717з Державна податкова адміністрація розглянула питання - кому і в якому порядку слід сплачувати податок на землю (земельну ділянку), яка знаходиться під будівлею, переданим в іпотеку.

Як відомо, іпотека є способом забезпечення зобов'язання, а значить при його невиконанні може бути звернено стягнення на предмет іпотеки, включаючи безпосередньо земельну ділянку. У разі якщо іпотекодержатель (банк) придбав земельну ділянку у власність із земель приватної власності, без змін її меж та цільового призначення, за договором про задоволення вимог іпотекодержателя, - то момент, з якого банк зобов'язаний приступити до нарахування та сплати земельного податку, визначається днем ??виникнення права власності на землю. З моменту переходу права власності власником земельної ділянки стає іпотекодержатель, отже йому необхідно буде нараховувати та сплачувати податок на землю.

Що стосується моменту переходу права власності в силу іпотечного договору, то тут необхідно враховувати положення ст. 125 Земельного кодексу України, відповідно до яких моментом набуття права власності на земельну ділянку є момент держреєстрації переходу права власності (реєструє право нотаріус, роблячи відповідну позначку на державному акті про право власності на земділянку).

ВИСНОВОК:

Тільки з дати держреєстрації переходу права власності на земельну ділянку новий власник (він же - іпотекодержатель) стає платником податку на землю.


Получите за 15 минут консультацию юриста!