В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

НБУ: Щодо можливості примусового виселення з житла, в якому зареєстрований іпотекодавецьНаціональний банк виклав свою позицію (лист від 25.11.2009 № 18-118/4991-21886) з приводу перспектив примусового виселення у 2009 - 2010 роках «не цілком платоспроможного» іпотекодавця, проживаючого та зареєстрованого в заставному житлі.

Зокрема, наголошується, що до 1 січня 2011 року встановлено і діє мораторій на примусове виселення з житла, в якому зареєстрований іпотекодавець-фізособа і якщо таке житло є його єдиним житлом, у разі якщо відсотки за іпотечним житловим кредитним договором сплачуються вчасно або з максимальною затримкою до двох місяців, а також документально врегульовано питання реструктуризації боргу на узгоджених з банком умовах.

Втім, на практиці виселення фактично проживаючих осіб з житла, яке є предметом іпотеки (в разі відсутності їх добровільної згоди), може бути здійснене тільки за рішенням суду в силу ст. 109 Житлового кодексу УРСР. Виселення неповнолітніх дітей, навіть якщо вони не зареєстровані у приміщенні, може бути здійснене виключно за згодою органу опіки та піклування за умови надання їм іншого місця мешкання з аналогічними або кращими житловими умовами (Закони України «Про охорону дитинства», «Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей »).

ВИСНОВОК:

Таким чином, до кінця 2010 року продовжує діяти мораторій на примусове виселення із заставного житла, якщо процентні виплати по кредиту здійснюються своєчасно або з максимальною затримкою до двох місяців, а питання реструктуризації боргу документально врегульоване з банком.


Получите за 15 минут консультацию юриста!