В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Юридична медіація як альтернатива примусовому виконанню рішеньДана стаття має на меті розповісти про те, що в Україні з'явилася незвичайна форма медіації - юридична медіація.

Це не зовсім та медіація, про яку розповідають закордонні тренери на курсах з медіації. Це не класична європейська / американська медіація. Це медіація по-українськи.

Це та модель медіації, яка може допомогти українцям «не втопився» у судових баталіях, а отримати добровільно від опонента згоду на благородний варіант вирішення спору.

У даній статті ми хочемо акцентувати, що на етапі формування в українського соціуму взагалі «любові» до альтернативних способів вирішення спорів ця форма медіації є необхідною.

ВІД БОРОТЬБИ З КОРУПЦІЄЮ ВТОМИЛИСЯ ВСЕ

Викликано це тим, на мій погляд, що, втомившись від корупційних та антикорупційних програм боротьби проти корупції, весь народ, і бізнесовий, і простий, розуміє, що все одно життя триває навіть і після того, коли не сама дурна частина українського народу таки зрозуміла , що деякі статті деяких кодексів в Україні трохи не відповідають рівню ні економічних умов розвитку країни, ні рівню ментальності українського громадянина.

І поки ця недурна частина українського народу домовиться сама з собою там нагорі про те, які ж статті яких кодексів тимчасово або виключити, або призупинити дію, то суперечки комусь і якось треба все одно вирішувати.

І рішення суперечок хочеться народу вирішувати не тільки на папері, а й по суті.

Втомилися від недозволених суперечок не тільки прості українці. Але втомилися навіть ті недурні українці, у яких «неміряно» припасено «патронів» на паперову боротьбу з опонентами на всіх інстанціях (першій, другій, третій ...).

І я хочу поговорити про цю категорію клієнтів юридичних фірм: про тих, у кого ніби і «патронів» достатньо, а суперечки все одно не вирішуються до цих пір до кінця з їхньої суті.

ТАК ЧОМУ Ж СПОРИ НЕ ВИРІШУЮТЬСЯ СУТТЄВО?

ТАК ЧОМУ Ж БИТВА ЙДЕ до останньої краплі крові?

А не наважуються суперечки остаточно і по суті, тому що:

1) або з'являються («нововиявляются») обставини ..., через які "раптово" доводиться переглядати всі справу і виносити рішення діаметрально протилежне (!) Того, що було винесено раніше;

2) або кількість «рішень» вже така величезна, що навіть державні виконавці самі плутаються, ЯКЕ ж саме рішення коштує виконувати РАНІШЕ для того, щоб «переможець» отримав саме те, що він «хоче».

Тепер прийшов час, коли «паперові» перемоги клієнтів у різних інстанціях переносять вже поле битви з судів у держвиконавчої службу, а при її безсиллі - поле битви переноситься на реальне «поле битви» до останньої «краплі крові» ...

А б'ються-то клієнти за елементарне: кожен б'ється за своє «право», кожен б'ється за свою «правду».

А правда у кожного своя.

І адвокат / юрист зобов'язаний битися за «правду клієнта», якою б гіркою і дивної вона не була. Така професія.

А де ж, ви запитаєте, на цьому полі битви є місце медіації? Де місце для юридичної медіації?

Так от, я вважаю, що саме на цій «високої» стадії, коли VIP-клієнти юрфірми вже мають на руках «рішення» всіх інстанцій, а спір все-одно ще не вирішене по суті, і є привід для прекрасного початку юридичної медіації.

ЮРИДИЧНА МЕДІАЦІЯ - це цивілізованої форми «ДОМОВИТИСЯ»

Для початку нагадаємо, що медіація - це процес, протягом якого самі сторони приймають рішення.

Так, так, самі сторони шукають в ході декількох раундів переговорів те рішення, яке буде зручно виконувати всім сторонам суперечки.

Медіатор при цьому лише допомагає сторонам «почути» один одного «правильно»: тобто він перефразовує питання і висловлювання, виокремлюючи і відкидаючи з них негативний сяють, і «відфільтровує» саме суть конфлікту.

І ні суддя, і ні адвокат, і ні прокурор не "нав'язують» при цьому сторонам «свою окрему думку» про те, яке рішення є самим «мудро-оптимальним» для всіх сторін спору.

І ніхто не «нав'язує», як же саме цим сторонам у майбутньому треба буде виконувати це рішення для того, щоб після виконання рішення сторони могли дивитися один одному в очі, а не здригатися ночами навіть після одержания «перемоги».

Не виставляли потім охорону зі ста охоронців для охорони «результату законного рішення».

Чи не наймали потім охоронців собі як «переможцю», своїй дружині / чоловіку / дитині для охорони їх від можливих провокацій / нападів «переможених» опонентів ...

ПІСЛЯ МЕДІАЦІЇ НЕ ТРЕБА «ТОЧИТИ кинджали»

Після успішної процедури медіації (у тому числі юридичної медіації) сторони ввічливо тиснуть один одному руки і розходяться після переговорів не для того, щоб «начистити стовбури» і «заточити кинджали», а для того, щоб ДОБРОВІЛЬНО виконати те рішення, яке сторони спору виробили спільно з медіатором (медіаторами) в ході переговорів.

Хочу зауважити, що медіаторів, як і адвокатів / юристів, в ході переговорів може бути кілька - від кожної зі сторін. Але всі учасники переговорів обов'язково щиро шанують конфіденційність предмета спору / переговорів.

І як не дивно, дуже часто рішення виявляється таким, якого не очікували СПОКОНВІКУ ні «потенційний переможець», ні «потенційний переможений», ні сам медіатор.

Бо в медіації немає перемогли та переможених. У медіації є тільки люди, які вміють ввічливо домовлятися, і надалі вміють відповідати за свої обіцянки, вміють «тримати слово».

Звичайно, для такого високого рівня миролюбності на переговорах дуже не завадив би високий рівень IQ кожної зі сторін конфлікту.

Але справа в тому, що на тій стадії конфлікту, на якій клієнт звертається в юридичну фірму за допомогою, на цій стадії його негативні емоції вирують на рівні дев'ятого валу, який затьмарює будь-який рівень IQ.

Для повноти відчуттів і яскравості візуалізації можна поглянути на творіння Айвазовського з однойменною назвою.

Так ось завдання адвоката / юриста, який вирішив примирити сторони як медіатор, полягає саме в тому, щоб «повернути» клієнта в початковий стан, в стан, рівне нулю: тобто повернути в стан спокою.

Це складно. Знаю, що це дуже складно.

Але це необхідно робити.

Необхідно вчитися це робити самому і необхідно вчитися «повертати клієнта в стан спокою», при цьому допомагаючи клієнту відстоювати його інтереси.

Ходіння по муках

І як ми правильно розуміємо, що ходіння «на боротьбу за інтереси клієнта» по судах всіх інстанцій Не додає «спокою» ні адвокату / юристу, ні клієнту.

Мало того, якщо для когось із адвокатів / юристів суд і став «рідним домом», то це швидше аномалія, ніж норма. Бо психологічно будь-який судовий процес - це боротьба, це нерви, це стрес.

А для клієнта суд - це завжди стрес. І стрес дуже сильний.

А наслідки стресу треба потім лікувати. І вже не важливо, ким ти вийшов після «битви за свої права» - переможцем або переможеним. Бо наслідки стресу доведеться лікувати всім: і переможцю, і переможеного, і адвокату / юристу.

І лікує кожен потім це по-своєму: хто в санаторії, а хто в стакані.

«У ЧОМУ СИЛА, БРАТ?» ..

Тоді в чому ж сенс цієї «боротьби» в коридорах судів, в коридорах держустанов, в коридорах саун, в коридорах ресторанів, в коридорах заміських будинків - в будь-яких коридорах, в яких це «рішення» виробляється / обговорюється / «перетирається», а потім виписується в кабінетах на папір?!

У чому? Якщо результаті всі учасники такої «переговорної боротьби» потім повинні лікуватися в санаторіях або в стакані. Або «зганяти» потім наслідки стресу на своїх близьких.

Відповідь очевидна: сенсу цієї «коридорній / кулуарної» боротьби немає. Немає сенсу ні для клієнтів юрфірми, ні для опонента клієнта, ні для адвоката / юриста.

А є сенс вчитися всім вести коректні переговори по суті спору.

Це і є «юридична медіація», тобто переговорний процес у декілька раундів до вироблення остаточно прийнятного для всіх рішення з усього комплексу спірних питань / позовів.

І при цьому не треба звертатися з кожного спірного питання / позовом до суду, бо так вимагають того процесуальні кодекси. Не треба. Треба і можна весь перелік питань / позовів обговорити і вирішити комплексно в ході процесу так званої юридичної медіації.

І роль адвоката / юриста, який або є медіатором, або хоч навчений азам медіації, тут складно переоцінити.

МЕДІАЦІЯ - стабілізатори напруги: ЕКОНОМІЯ ГРОШЕЙ І НЕРВІВ

Саме адвокат / юрист, який добре знайомий з теорією і судовою практикою з даного предмету спору, і може стати тим «стабілізатором напруги», у присутності якого і з поваги до досвіду якого сторони конфлікту знайдуть в собі сили захотіти домовлятися і захочуть виробити те рішення, яке влаштує всі сторони конфлікту.

Бо досвідчений адвокат / медіатор протягом переговорів заздалегідь розповість, що саме кожна з сторін конфлікту може або не може отримати в суді. І цей же адвокат / медіатор розповість, можливо чи ні «без втрат» виконати те чи інше рішення, або треба «придумувати» ще ряд позовів, щоб перемога була напевно ...

При цьому сторони зможуть глибоко проаналізувати заздалегідь плюси і мінуси таких рішень і процедури виконання цих рішень.

При цьому це буде не так довго як через всі інстанції судів, при цьому будуть зекономлені і гроші, і нерви.

До того ж у всіх учасників спору залишаться «людські» відносини один з одним. І бізнесові, і сімейні зв'язки будуть лише зміцнюватися, а не остаточно розриватися.

А це важливо і при «розділі бізнесу», і при «розділі дітей», і при розділі майна подружжя.

Саме таке рішення не доведеться в майбутньому виконувати примусово. Бо його боку виконають і / або будуть регулярно виконувати це рішення в майбутньому ДОБРОВІЛЬНО.

Адже мирне майбутнє набагато важливіше конфліктного минулого. Для всіх.

І що позитивно: грошей у всіх буде достатньо: адже і люди, і гроші будуть «позитивно заряджені» після ТАКОГО МИРНОГО ПРОЦЕСУ вирішення спору.

А якщо в нашому житті багато «плюсів», то це чудово.

Це означає, що все у всіх буде добре.

І в першу чергу, буде добре у тих, хто зможе ПОЗИТИВНО, МИРНО і ШВИДКО вирішувати всі види суперечок за допомогою так званої медіації по-українськи, тобто за допомогою «юридичної медіації».

А позитиву, як і щастя, завжди хочеться багато.

ІРИНА КАЛИНСЬКА,

медіатор, адвокат, психолог, партнер

«Бюро примирення Ірини Калинською»


Получите за 15 минут консультацию юриста!