В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Нові правила застосування штрафів як кримінальних покараньЗакон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності» № 4025-VI, який 18.01.2012 р. набирає чинності, істотно змінює чинне кримінальне законодавство.

Це стосується як виключення кримінальної відповідальності за ряд злочинів у сфері господарської діяльності, так і зміни самого покарання за вчинення деяких злочинів.

Одним з видів такого покарання є штраф, якому Закон визначає, на мою думку, особливе місце.

Так, Законом № 4025-VI пом'якшена міра покарання за злочини, вчинені у сфері господарської діяльності.

Такі зміни торкнулися, зокрема, заходи покарання за злочини, склад яких визначається ст. ст. 200, 2031, 2032, 204, 205, 206, 2091, 212, 2121, 213, 216, 219, 222, 2221, 2231, 2232, 224, 227, 229, 231, 232, 2321, 2322, 233, 3641, 3651, 3652, 3683, 3684 КК.

На відміну від попередньої редакції КК, яка передбачає міру покарання за злочини, вчинені за ознаками, передбаченими вищевказаними статтями у вигляді громадських робіт, виправних робіт, обмеження та позбавлення волі, нова редакція КК передбачає більш «м'яку» міру покарання у вигляді штрафу.

У свою чергу, пом'якшення міри покарання послужило підставою для внесення змін до ст. 12 КК, классифицирующую злочину.

Так, до набрання чинності Закону № 4025-VI злочину кваліфікувалися залежно від ступеня їх тяжкості, а тяжкість вчиненого злочину визначалася мірою покарання і, як наслідок, виходила з встановленого терміну позбавлення волі.

Однак після набрання чинності Законом № 4025-VI при визначенні тяжкості вчиненого злочину буде враховуватися не тільки встановлений Законом термін позбавлення волі за скоєний злочин, а й розмір штрафу, встановлений Особливою частиною КК як основне покарання.

Відтепер розмір штрафу, встановлений Особливою частиною КК як основне покарання, буде впливати на визначення тяжкості вчиненого злочину

Встановлюючи штраф як основний вид покарання за скоєний кримінальне діяння, не можна не відзначити і те, що Закон № 4025-VI також вніс істотні зміни до ст. 106 КПК, що визначають порядок затримання органами дізнання підозрюваного у вчиненні злочину.

Дані зміни полягають у тому, що з моменту набрання чинності Законом № 4025-VI орган дізнання вправі затримати особу, підозрювану у вчиненні злочину, за який передбачено основне покарання у вигляді штрафу в розмірі понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

При цьому необхідно відзначити, що таке затримання буде законним в тому випадку, якщо підозрюваний не виконує обов'язки, пов'язані із застосуванням до нього запобіжного заходу, або не виконує в установленому порядку вимог щодо внесення застави та надання підтверджуючих документів про його внесення.

Що стосується визначення запобіжного заходу до підозрюваного, обвинуваченого або підсудного, то і в даному випадку розмір штрафу грає важливу роль. Так, для застосування запобіжного заходу у вигляді застави або взяття під варту підозрюваному, обвинуваченого або підсудного повинні інкримінувати злочин, покарання за який передбачає штраф як основне покарання і його розмір повинен перевищувати три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нова редакція ст. Ст. 155, 165 КПК).

Розмір штрафу, визначеного як основне покарання, буде відігравати важливу роль у визначенні запобіжного заходу

Не можна не відзначити і та обставина, що з моменту набрання чинності Законом № 4025-VI змінюється і порядок заміни штрафу на інші види покарання, передбачені статтями КК України, і його розстрочка.

Так, відповідно до нової редакції ст. 53 КК розстрочка виплати штрафу зменшується до одного року, коли до набрання чинності зазначеного Закону ця ж стаття передбачала можливість розстрочки виплати штрафу до трьох років.

Суттєвим моментом при вирішенні питання про заміну штрафу на інші види покарання є і встановлений Особливою частиною КК розмір штрафу.

Якщо за скоєний злочин міра покарання передбачається у вигляді штрафу до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, то такий вид покарання може бути замінений громадськими або виправними роботами. Якщо встановлений розмір штрафу перевищує три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, суд може замінити його покаранням у вигляді позбавлення волі.

У кожному конкретному випадку таке зміни покарання можливе у разі відсутності підстав для розстрочення виплати штрафу, визначеного вироком.


Получите за 15 минут консультацию юриста!