Мій син 2007 року народження, зараз йому 16, 5 років. Закінчив 11 класів, зараз хоче вступати до університету. Підкажіть будь ласка, чи потрібно йому ставати на військовий облік зараз для вступу, якщо 17 років йому виповниться в січні наступного року

21.06.2023 11:18
Олена К., Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!
По Вашому питанню повідомляю наступне:

Приписне свідоцтво має бути оформлено саме у вашому віці , призову особа не підлягає , мобілізації також ,    але з 18-ти років треба буде подати довідку № 20 з ВНЗ  про зарахування , щоб оформили відстрочку на весь період навчання. Наразі це просто формальність для студента.


Також з 18-ти років треба буде оформити воєнний білет замість приписного, але якщо вручать повістку, самостійно не треба ходити  в тцк сп (воєнкомат) 

 Згідно ПОРЯДОКу організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних затвердженого Постановою КМУ № 921
Державні органи, підприємства, установи та організації ведуть персональний облік призовників і військовозобов’язаних за місцем їх роботи (навчання), у тому числі на умовах трудового договору (контракту, угоди), строком більш як три місяці.
Враховуючи вказане, якщо Ви не зареєструвались у гуртожитку на період навчання , то повістки будуть приходити за місцем реєстрації, однак , якщо вони належним чином не вручені та не підписані призовником , вважається , що ві їх особисто не отримували, а значить обов язку з являтись до військомату у Вас не виникае.
Проте за потреби Ви повинні пред явити приписне свідоцтво , якщо його не має , то наявне порушення правил обліку призовників - це адмін відповідальність.
Потрібно з'явитися до військомату за місцем Вашої реєстрації.
Там Ви сплатите штраф за те, що не перебували на обліку в військоматі.
Відповідно до ст. 210 Купап - Порушення військовозобов'язаними чи призовниками правил військового обліку, неявка їх на виклик до військового комісаріату без поважних причин або несвоєчасне подання в обліковий орган, де вони перебувають на військовому обліку, відомостей про зміну місця проживання, освіти, місця роботи, посади, а також порушення порядку проходження навчальних зборів (занять) у навчальних закладах Товариства сприяння обороні України та професійно-технічних навчальних закладах - тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті або частиною першою статті 211 цього Кодексу, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, - тягне за собою накладення штрафу від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.(510-810 грн)
Отже, максимальний штраф, який на Вас можуть накласти у такому випадку - це 1700 грн.
Вам потрібно вирішити питання про те де все ж таки ви будете перебувати на обліку.
Якщо за місцем реєстрації , то необхідно надіслати поштою рекомендованим листом довідку про навчання у університеті або копію наказу про зарахування(на денне навчання) , саме до того військомату де ви перебуваете на обліку до 1 жовтня.
Головне не підписуйте повісток вручених не за місцем реєстрації.
З повагою,
Костянтин Гончаренко

------------
Більш детальні консультації є платними - залишайте будь-ласка, через платіжну систему сайту оплачене питання, або Вам доступна можливість внести будь-яку, зручну суму коштів у якості подяки , натиснувши відповідну кнопку під текстом консультації внизу з правого боку – Отблагодарить(Подякувати)

22.06.2023 13:14

Вопросы из такой же категории

Військомат погрожує чоловікам. Б'ють
Здравствуйте. Если в военном билете снят с учёта за возврастом, в армии не служил по болезни, ст 260. Могу ли выехать временно из Украины. Спасибо
Муж исключен из списков