В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Порушення ПДР: пункт 8.7.3 е)

Покарання: стаття 122 ч. 2 - штраф 425 - 510 грн., Стаття 122 ч.4 - якщо при цьому виникла аварійна ситуація - штраф 680 - 850 грн. або позбавлення права керування на 6-12 місяців.

Бувають ситуації, коли водієві не вдається завершити маневр на зелений сигнал світлофора. Часто в такому випадку доцільніше продовжити рух, аби не вдаватися до екстреного гальмування, що дозволяє пункт 8.11 ПДР, - звичайно ж, необхідно переконатися, що дорожня обстановка це дозволяє. Не слід забувати, що подібні дії можуть призвести до непоправних наслідків, тому будьте обережні! А якщо все ж так сталося, що інспектор безпідставно звинуватив вас у порушенні правил проїзду на заборонний сигнал світлофора і виписав адміністративний протокол, дійте наступним чином:

1. Перевірте правильність заповнення протоколу інспектором ДАІ

2. У графу пояснень в протоколі впишіть ключові фрази.

3. Допишіть щодо даного порушення (виберіть потрібне):

«Я виїхав на перехрестя, коли миготливий зелений сигнал світлофора змінився жовтим. Щоб уникнути екстреного гальмування і не створити загрозу водіям автомобілів, що рухаються за мною, продовжив рух через перехрестя - таке право мені дає п. 8.11 ПДР України. Вважаю, що своїми діями я не порушив чинні Правила дорожнього руху. Інспектор не надав доказів вчинення мною правопорушення ».

Або:

«Світлофор працював неналежним чином, а саме: _ (тут вкажить,

чому ви так вважаєте). Робота світлофора не відповідає вимогам ДСТУ 4092-2002 "Світлофори дорожні" ».

Або:

«Інспектор знаходився на значній відстані від перехрестя і не міг точно визначити, чи перетнув я кордон перехрестя при зміні сигналів світлофора, відповідно, доказів мого порушення надано не було».

4. Якщо буде можливість написати ваші пояснення на окремому аркуші, опишіть всю ситуацію більш детально.

5. Заявляйте клопотання про перенесення розгляду справи та про надання юридичної допомоги.

6. ВАЖЛИВО: підпишіть і заберіть копію протоколу і копію постанови про притягнення вас до адміністративної відповідальності, якщо воно винесено.

7. Якщо постанова не винесено на місці і справа перенесено на іншу дату, то ретельно підготуйтеся до розгляду справи:

• зверніться за допомогою до адвоката або іншій особі - фахівцеві в галузі права;

8. Винесена постанова оскаржуйте в суді (детальніше про оскарження читайте на стор.59). Зразок позовної заяви дивіться далі.

9. Відправте інформаційний запит з приводу дій інспектора в даному конкретному випадку (детальніше про інформаційне запиті - на стор.91).

10. Подавайте скаргу на неправомірні дії інспектора ДАІ (детальніше про подання скарги-на далі).


Получите за 15 минут консультацию юриста!