В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Порушення ПДР: пункт 16.3,16.6,16.12,16.13

Покарання: стаття 122 ч. 2 - штраф від 425 до 510 грн.; Стаття 122, ч.4 - якщо при цьому виникла аварійна ситуація - штраф 680-850 грн. або позбавлення права керування ТЗ на строк від 6 до 12 місяців

Перехрестя недарма вважаються одними з найбільш небезпечних ділянок дороги. Висока концентрація транспорту на перетині доріг вимагає введення додаткових засобів регулювання і спеціальних правил роз'їзду. Все це повинно забезпечити безпеку на перехресті. Однак часом ситуація перед перехрестям або на ньому складається непередбачуваним чином і водієві волею-неволею доводиться відступати від правил, щоб запобігти небезпеці. Додаткові незручності часто вносить рух рейкового транспортних засобів, які згідно ПДР мають перевагу в русі. Якщо ви потрапили в ситуацію, коли змушені були порушити правила проїзду перехрестя, але це не створило ні препятсвия, ні небезпеки для інших учасників дорожнього руху, проте інспектор ДПС намагається поставити вам порушення і виписати адмінпротокол, дійте наступним чином.

1. Перевірте правильність заповнення протоколу інспектором ДАІ.

2. У графу пояснень в протоколі впишіть ключові фрази («Завдання 2»).

3. Допишіть щодо даного порушення:

«Своїми діями я не створив ні перешкоди, ні небезпеки іншим учасникам дорожнього руху. Доказів вчинення мною правопорушення надано не було ».

4. Якщо буде можливість написати ваші пояснення на окремому аркуші, опишіть всю ситуацію більш детально.

5. Заявляйте клопотання про перенесення розгляду справи та про надання юридичної допомоги (стор. 52, «Завдання 3»).

6. ВАЖЛИВО: підпишіть і заберіть копію протоколу і копію постанови про притягнення вас до адміністративної відповідальності, якщо воно винесено.

7. Якщо постанова не винесено на місці і справа перенесено на іншу дату, то ретельно підготуйтеся до розгляду справи: зверніться за допомогою до адвоката або іншій особі - спеціалісту в галузі права.

8. Винесена постанова оскаржуйте в суді (детальніше про оскарження читайте на стор 59). Зразок позовної заяви дивіться на .

9. Відправте інформаційний запит з приводу дій інспектора в даному конкретному випадку.

10. Подавайте скаргу на неправомірні дії інспектора ДАІ (детальніше про подання скарги.

Пункт 16.13 ПДР України: «Перед поворотом ліворуч і розворотом водій нерейкового транспортного засобу зобов'язаний дати дорогу трамваю попутного напрямку, а також транспортним засобам, що рухаються по рівнозначній дорозі в зустрічному напрямку прямо чи праворуч. Цим правилом повинні керуватися між собою і водії трамваїв ».

Пункт 16.12 ПДР України: «На перехресті рівнозначних доріг водій нерейкового транспортного засобу зобов'язаний дати дорогу транспортним засобам, що наближаються праворуч. Цим правилом повинні керуватися між собою і водії трамваїв. На будь-якому нерегульованому перехресті трамвай, незалежно від напрямку його подальшого руху, має перевагу перед нерейковими транспортними засобами, що наближаються до нього по рівнозначній дорозі ».

3 Якщо інспектор не надав доказів вашого правопорушення, значить вас звинуватили необгрунтовано, тим самим були порушені ваші права, а саме: принцип презумпції невинності, прописаний у ст.62 Конституції України (стор. 103). Це вже є вагомою причиною для подачі скарги на неправомірні дії співробітника ДАІ.

4 Якщо ви сумніваєтеся і хочете перевірити, чи є дії ІДПС законними, то одночасно з позовом до суду для оскарження винесеної постанови і подання скарги до прокуратури, відправте інформаційний запит з приводу дій інспектора в даному конкретному випадку - відповідь на нього ніколи не буде зайвим при розгляді справи в суді (детальніше про інформаційне запиті на стор 91).


Получите за 15 минут консультацию юриста!