В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Порушення ПДР: пункт 15.9,15.10, розділ 33 «Дорожні знаки», розділ 34 «Дорожня розмітка». Покарання: стаття 122, ч. 1. - Штраф 255-340 грн., Стаття 122 ч. 4. - Якщо при цьому виникла аварійна ситуація (стр.54) - штраф 680-850 грн. або позбавлення права керування ТЗ на строк від 6 до 12 місяців.

Пунктами 15.9 і 15.10 ПДР України обумовлені випадки, коли зупинка, стоянка транспортного засобу заборонена. Розберемося у відмінностях між термінами «зупинка» і «стоянка».

зупинка - припинення руху транспортного засобу на час до 5 хвилин або більше, якщо це необхідно для посадки (висадки) пасажирів або навантаження (розвантаження) вантажу, виконання вимог ПДР (надання переваги в русі, виконання вимог регулювальника, сигналів світлофора тощо ).

стоянка - припинення руху транспортного засобу на час більше 5 хвилин з причин, не пов'язаних з необхідністю виконання вимог ПДР, посадкою (висадкою) пасажирів, завантаженням (розвантаженням) вантажу.

Т. е. якщо ваша стоянка триває більше 5 хвилин і при цьому не відбувається посадка (висадка) пасажирів, вантаження (вивантаження) вантажу, то це вже є стоянкою. Часто співробітники ДАІ намагаються покарати водія за стоянку в місцях, де вона заборонена, але дозволена зупинка. У цьому випадку посилайтеся на те, що ви скоїли зупинку, а не стоянку, вимагайте надання доказів того, що ваше ТЗ зупинилося на час більше 5 хвилин. Як правило, таких доказів у інспекторів не знаходиться.

Але бувають ситуації, коли водієві просто необхідно виконати зупинку в недозволеному місці. І в цьому випадку захист від звинувачень інспектора шукаємо все в тих же Правилах дорожнього руху, якими передбачено можливість здійснення вимушеної зупинки в екстрених випадках. Згадаймо визначення з Правил:

вимушена зупинка - припинення руху транспортного засобу через його технічний стан або небезпеку, що створюється вантажем, що перевозиться, станом водія (пасажира) або перешкодою на дорозі.

Отже, ви маєте повне право посилатися на необхідність вимушеної зупинки. Однак не слід забувати, що відповідно до пунктів 9.9 і 9.10 ПДР України необхідно включити аварійну світлову сигналізацію, а в місцях з обмеженою оглядовістю дороги хоча б в одному напрямку менше 100 м ще і встановити знак аварійної зупинки або миготливий червоний ліхтар (не ближче 20 м в населених пунктах, і 40 м за їх межами).

Якщо інспектор все ж звинувачує вас у порушенні і виписав протокол про адміністративне правопорушення, дійте наступним чином:

1. Перевірте правильність заповнення протоколу інспектором ДАІ (стор.49, розділ «Завдання 1»).

2. У графу пояснень в протоколі впишіть ключові фрази, зазначені на стор 50 (розділ «Завдання 2»).

3. Допишіть щодо даного порушення:

«Зупинка мого транспортного засобу була вимушеною і пов'язаної з несправністю транспортного засобу / моїм поганим самопочуттям / поганим самопочуттям пасажира». Або, якщо пред'являють порушення вимог стоянки:

«Зупинка мого ТЗ тривала не більше 5 хвилин і була викликана навантаженням (розвантаженням) вантажу / посадкою (висадкою) пасажирів. ПДР не порушував, т. к. зупинка на час менше 5 хвилин стоянкою не є ».

4. Якщо буде можливість написати ваші пояснення на окремому аркуші, опишіть всю ситуацію більш детально.

5. Заявляйте клопотання про перенесення розгляду справи та про надання юридичної допомоги (стор. 52, розділ «Завдання 3»).

6. ВАЖЛИВО: підпишіть і заберіть копію протоколу і копію постанови про притягнення вас до адміністративної відповідальності, якщо воно винесено.

7. Якщо постанова не винесено на місці і справа перенесено на іншу дату, то ретельно підготуйтеся до розгляду справи: зверніться за допомогою до адвоката або іншій особі - фахівцеві в галузі права, зберіть докази.

8. Винесена постанова оскаржуйте в суді.

9. Відправте інформаційний запит з приводу дій інспектора в даному конкретному випадку.

10. Подавайте скаргу на неправомірні дії інспектора ДАІ.


Получите за 15 минут консультацию юриста!