В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

 

Название документа: Иск о включении имущества в наследственную массу
Формат файла: DOCХ
Год: 2017
Ссылка на скачивание: Скачать иск о включении имущества в наследственную массу

 

Позовна заява про включення майна в спадкову масу або позовну заяву по спадковій масі складається для підтвердження факту, що померлий був власником майна, на яке претендують спадкоємці, якщо необхідні документи відсутні або складені неправильно. Позивачами в цьому випадку будуть спадкоємці, зацікавлені в оформленні своїх прав на майно.

Включення в спадкову масу приватизованого житла

Найчастішим випадком складання позову про включення майна в спадкову масу є неналежне оформлення договору приватизації. У таких договорах може бути неповно вказана адреса житлового приміщення, можуть бути допущені помилки в написанні особистих даних як померлого, так і інших учасників договору. Договір може бути оформлений, може бути відсутній підпис померлого. У договорі, укладеному з кількома громадянами, можуть бути не визначені частки кожного з них (у цьому випадку заявляється додаткова вимога про визначення часток).

Як подається позовна заява по спадковій масі

Позовна заява про включення майна в спадкову масу необхідно пред'являти протягом 6-місячного строку, встановленого для прийняття спадщини. Якщо позивач не встиг вкластися в цей термін, він має право заявити додатково вимога про визнання права власності на успадковане майно. Докладно про спадкування: Спадкові правовідносини.

Позовна заява підсудна районному суду незалежно від ціни позову.

Особливості позовної заяви про включення майна в спадкову масу

Вимоги про включення в спадкову масу є майновими, держмито визначається як по майнових спорах, в залежності від ціни позову. Ціна позову визначається від вартості майна. Для нерухомого майна необхідно взяти довідку про його інвентаризаційної (кадастрової) вартості, по рухомому майну можна прикласти довідку оцінювача.

Для зручності розрахунків держмита в суд скористайтеся калькулятором держмита. Слід зазначити, що по спадкових справах можливе істотне зниження розміру оплати держмита за заявою про зменшення розміру державного мита.

До позовної заяви необхідно додати його копії за кількістю відповідачів, квитанцію державного мита, свідоцтво про смерть спадкодавця, документи, що підтверджують права спадкоємця (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, заповіт і інші), довідку про вартість майна, договір, в якому допущені описки, інші документи, що підтверджують права померлого на майно, що підлягає включенню в спадкову масу.

При подачі позовів про включення в спадкову масу житлових приміщень, що перейшли за договорами приватизації, додатково потрібно додати заяву про приватизацію, довідку про склад сім'ї на момент приватизації, ордер або договір соціального найму.

По складних питань при складанні позовної заяви про включення майна в спадкову масу скористайтеся консультацією професійного юриста.


Получите за 15 минут консультацию юриста!