В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Верховна Рада України за пропозицією не менш як однієї третини народних депутатів України від її конституційного складу може розглянути питання про відповідальність Кабінету Міністрів України та прийняти резолюцію недовіри Кабінетові Міністрів України більшістю від конституційного складу Верховної Ради України.

Питання про відповідальність Кабінету Міністрів України не може розглядатися Верховною Радою України більше одного разу протягом однієї чергової сесії, а також протягом року після схвалення Програми діяльності Кабінету Міністрів України.


Коментар статті Конституції:

Стаття регламентує питання, пов'язані із визначенням Верховною Радою відповідальності Кабінету Міністрів та виразу йому недовіри, яка тягне за собою його відставку. У відповідності з нею питання про відповідальність Кабінету Міністрів може бути розглянуте за пропозицією не менше як 150 депутатів (1/3 конституційного складу Верховної Ради). Резолюція недовіри Кабінету Міністрів вважається прийнятою, якщо за неї проголосувало не менш як 226 депутатів, тобто більшість від конституційного складу Верховної Ради України.

Норма, яку містить ч. 2 цієї статті, спрямована на створення певної стабільності в роботі Кабінету Міністрів шляхом обмеження можливостей Верховної Ради України постійно тримати Кабінет Міністрів піл загрозою розгляду питання про його відповідальність Конституція забороняє розглядати це питання частіше ніж один раз протягом однієї чергової сесії, а також протягом року після схвалення Програми діяльності Кабінету Міністрів.

Зміст цієї статті грунтується на принципі розподілу влади. Адже в ній, з одного боку, закріплюється специфічна форма контролю однієї гілки влади іншою (повноваження Верховної Ради України роз-глядати питання про відповідальність Кабінету Міністрів), а з другого - гарантується обмеження впливу цієї гілки влади на виконавчу владу (встановлення певного терміну, за якого відповідне питання може розглядатися).


Получите за 15 минут консультацию юриста!