В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Повноваження Верховної Ради України припиняються у день відкриття першого засідання Верховної Ради України нового скликання.

Президент України може достроково припинити 1 повноваження Верховної Ради України, якщо протягом тридцяти днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися. \

Повноваження Верховної Ради України, що обрана на позачергових виборах, проведених після дострокового припинення Президентом України повноважень Верховної Ради України попереднього скликання, не можуть \ бути припинені протягом одного року з дня її обрання.

Повноваження Верховної Ради України не можуть бути достроково припинені в останні шість місяців строку повноважень Президента України.


Коментар статті Конституції:

Верховна Рада України як представницький орган має право здійснювати свої повноваження протягом усього строку, на який вона обрана. По закінченні строку її повноваження зберігаються до дня відкриття першого засідання Верховної Ради нового скликання. А після цього вони припиняються остаточно.

Окрім цієї звичайної ситуації Конституцією України передбачено, що повноваження Верховної Ради можуть припинятися достроково Президентом України, якщо протягом тридцяти днів однієї чергової сесії пленарні засідання не розпочаті. Наприклад, така ситуація може виникнути в разі відсутності кон-ституційного складу Верховної Ради. У цьому випадку згідно з п. 7 ст. 106 і ч. 2 ст. 77 Конституції Прези-дент України зобов'язаний призначити позачергові вибори до Верховної Ради, які проводяться впродовж шістдесяти днів з дня опублікування рішення Президента України про дострокове припинення повноважень Верховної Ради.

Введення подібного інституту в конституційний механізм взаємовідносин законодавчої і виконавчої влади викликане необхідністю встановлення правових процедур подолання можливого політичного проти-стояння партій, груп, фракції у Верховній Раді, відповідної стимуляції її роботи, забезпечення стабільності її функціонування тощо. У той же час дострокове припинення повноважень Верховної Ради України є крайнім засобом впливу на неї. Саме в ч. З цієї статті встановлено, що повноваження Верховної Ради, яка була обрана на позачергових виборах, проведених після дострокового припинення Президентом України повноважень Верховної Ради попереднього скликання, не можугь бути припинені протягом одною року з дня її обрання. Крім того, щоб створити певні гарантії стабільності загального функціонування державного апарату на демократичних засадах, Конституцією встановлено, що повноваження Верховної Ради не можуть бути достроково припинені в останні шість місяців строку повноважень Президента України.

Для належної оцінки введених Конституцією новел зішлемося на деякі приклади іноземного конституційного права. Так, у Австрії президент протягом одного року перебування на посаді може лише один раз з однієї і тієї ж причини розпустити нижню палату. В Італії, Молдові. Росії, Румунії президент не може реалізувати відповідне право в останні шість, а в Болгарії - три місяці своїх повноважень. У Молдові і Румунії протягом одного року парламент може бути розпущений тільки один раз. У Франції нижня палата не може бути розпущена протягом року після проведення парламентських виборів. У Югославії парламент не може бути розпущений у перші і останні шість місяців кожного скликання. Перелік подібних прикладів можна продовжити.


Получите за 15 минут консультацию юриста!