В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

ЗМІСТ ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ | СКАЧАТЬ БЕСПЛАТНО КОММЕНТАРИЙ НАЛОГОВОГО КОДЕКСА

до пункту 153.10 статті 153 Податкового кодексу України

Бартер у цивільному та господарському праві являє собою широко розповсюджений договір міни. Статтями 715 - 716 ЦКУ встановлено, що за договором міни (бартеру) кожна із сторін зобов'язується передати другій стороні у власність один товар в обмін на інший товар. Кожна із сторін договору міни є продавцем того товару, який він передає в обмін, і покупцем товару, який він одержує взамін. До договору міни застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, договір контрактації або інші договори, елементи яких містяться в договорі міни, якщо це не суперечить суті зобов'язання.

В доповнення до цього Господарським кодексом України встановлено також, що не може бути об'єктом міни (бартеру) майно, віднесене законодавством до основних фондів, яке належить до державної або комунальної власності, у разі якщо друга сторона договору міни (бартеру) не є відповідно державним чи комунальним підприємством, а також те, що до договору міни (бартеру) застосовуються правила, що регулюють договори купівлі-продажу, поставки, контрактації, елементи яких містяться в договорі міни (бартеру), якщо це не суперечить законодавству і відповідає суті відносин сторін.

Пп. 14.1.10 ПКУ визначає бартерну (товарообмінну) операцію як господарську операція, яка передбачає проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у негрошовій формі в рамках одного договору.

Крім цього, питання бартерних (товарообмінних) операцій регулюються законодавством про зовнішньоекономічну діяльність.

Головний сенс даного пункту полягає у встановленні рівня, за яким можуть здійснюватись бартерні господарські операції - таким мінімальним рівнем є звичайна ціна. В цілому ж обмін товарами відбувається за цінами, які самостійно визначаються сторонами. Встановлення мінімальних цін за бартерним договором необхідне з метою запобігання недонадходження коштів до державного бюджету.


Получите за 15 минут консультацию юриста!