В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Батьківський борг в утриманні дітей передбачається Сімейним кодексом. На практиці стягнення аліментів на неповнолітніх дітей починається з плутанини з-за технічних нюансів проблеми. Грамотна консультація юриста дозволить примусити батька, який не виконує своїх обов'язків щодо забезпечення неповнолітньої дитини до виплату всіх заборгованостей.

 ТОП-5 ПИТАНЬ ЮРИСТА

 Після розірвання шлюбу хтось буде отримувати аліменти, а хтось- виплачувати. Порядок утримання неповнолітніх дітей можна визначити самостійно. Якщо у батьків не виходять мирні переговори, добиватися виплат потрібно в суді.

 1. Як розрахувати аліменти?

 Процес розрахунку, а також утримання визначається Сімейним кодексом та законом "Про виконавче провадження". Розрахунок проводять судові пристави або бухгалтерія фірми-роботодавця платника, перераховуючи потрібну суму в якості аліментних виплат.

Винесене приставом рішення повідомляється алиментоплательщику і керівництву його компанії-роботодавця. Пристав зобов'язаний регулярно влаштовувати перевірку надходжень на рахунок одержувача.

Стягнення аліментів на неповнолітніх дітей може являти собою:

 частку від заробітної плати платника аліментів;

тверду грошову суму;

компенсацію від нерухомості та рухомого майна;

угода сторін.

2. Які повинен сплачувати аліменти на 2-х дітей?

Розмір аліментних виплат на 2-х дітей – 1/3 від зарплати батьків (незалежно від наявності офіційного шлюбу). Гроші утримуються не тільки в частках, але і в твердій сумі.

Їх можуть призначати у вигляді натуральних продуктів і одноразового майнової компенсації.

Якщо стягнення аліментів на утримання дитини проводиться з належного алиментоплательщику майна, яке реалізовується на торгах після вилучення, а з виручених коштів відраховується виплата. 

3. Стягнення аліментів на дітей з матеріальної допомоги?

Ст. 269, 342 Трудового кодексу України встановлюють можливість роботодавців допомагати працівникам. В якості такої допомоги встановлюється розмір виплат, незалежно від підсумків виконаних завдань в організації. Її надають працівникам або тим, хто раніше працював на фірму.

Причини для видачі матеріальної допомоги:

відпустку;

процедура оздоровлення;

свято;

компенсація збитку в результаті катастрофи на Чорнобильській АЕС;

похорон тощо.

Основний напрямок матеріальної підтримки підприємством своїх робітників – це утримання співробітників та повний соціальний пакет.

У зв'язку з наданням допомоги для дозволу конкретної ситуації (усунення серйозної шкоди для здоров'я) стягнення аліментів на виплату — не поширюється.

Коли допомога виступає джерелом заробітку, без прив'язки до вирішення конкретних ситуацій — це дохід, оподатковуваний аліментами.

4. Реально стягнення аліментів з батька, який не працює? 

З непрацюючого людини також стягують аліментні виплати за законодавством. Навіть безробітні громадяни, які отримують допомогу по безробіттю і не уникнуть виплат. Їх будуть нараховувати з посібників, якщо подібна міра буде визнана необхідною в суді.

Потенційний платник аліментів зі статусом безробітного (цей факт повинен бути підтверджений у судовому процесі), то суд може зобов'язати його до сплати аліментів у розмірі зарплати на останньому місці роботи (їх призначають з прив'язкою до середньостатистичної зарплати в конкретному регіоні).

Суд розглядає стягнення аліментів з батька (безробітного) у вигляді інших варіантів сплати, якщо він не володіє постійним заробітком. Наприклад, суддя зобов'язує його здійснити одноразову виплату або передати нерухомість.

5. Як стягнути аліменти в суді?

Ви можете подати позовну заяву. У позові вказують, що відповідач не виконує обов'язків по дитячому змістом, на дзвінки не відповідає, не передає гроші на придбання предметів першої необхідності для дитини та ін. Прораховується сума, яка витрачається на утримання дитини (витрати на їжу і одяг, спортивні секції, лікування тощо).

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!