В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Способом захисту інтересів власників житла ст. 12 ЦК названо визнання права власності на квартиру. Використовується такий спосіб, коли у громадян з різних причин немає необхідного підтвердження підстави виникнення повноважень. Так відбувається, якщо оформлення права власності на квартиру не було завершено. Питання про те, кому ж належить право власності на квартиру, розглядає і вирішує суд.

ПОПУЛЯРНІ ПИТАННЯ ПРО НЕРУХОМОСТІ ТА ДЕРЖАВНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ

1. З чим пов'язане отримання права власності?

Цивільний кодекс дає однозначну відповідь. По відношенню до всіх нерухомим об'єктам воно виникає з моменту державної реєстрації. Це обов'язковий заключний етап оформлення права власності на квартиру. Спосіб отримання житла при цьому не важливий.

Підійде купівля (вторинного, новобудови), спадкування, прийняття дарунка, приватизація, повна виплата паю кооперативу. Відомості про те, що майно змінило власника, що вносяться до Єдиного реєстру (ЕГРП). А новий власник отримує свідоцтво встановленого зразка. Процедура займає до трьох місяців.

2. Як відбувається оформлення права власності на квартиру?

Для реєстрації звертайтеся у найближче відділення державної служби Укрреестра. Допомога юриста при цьому не потрібно. Документи передаються через МФЦ або особисто. Запис до реєстратора здійснюється по телефону, а також через електронну форму сайту відомства. Довідкова інформація містить порядок оформлення, є перелік необхідних додатків. Обов'язково додається заява на надання державної послуги та письмове підтвердження факту передачі вам цього майна. Найчастіше таким виявляється договір: купівлі-продажу, дарування, міни, приватизації, пайової участі в будівництві. Або ж ордер, шлюбний контракт, свідоцтво про придбання через аукціон.

3. Що буде, якщо не пройти реєстрацію?

Причини, якими пояснюється відсутність свідоцтва про реєстрацію, різні. А наслідок тільки одне. Подальше розпорядження нерухомим майном буде неможливо. Тому що не існує доказів того, що воно належить саме вам. При наявності всіх необхідних документів нескладно відновити порядок оформлення, звернувшись в Укрреестр за свідченням. Але це неможливо, якщо відсутнє доказ законності передачі майна. Для того, щоб зареєструвати своє право, доведеться спочатку домогтися його визнання. Тобто звернутися за судової захистом до держави.

4. Як відбувається визнання права власності на квартиру?

Для подальшого оформлення права власності на квартиру звертайтеся В районний суд. Визнання відбувається через процедуру судового засідання, призначеного після подачі позову. Для грамотного складання позовної заяви та збору всіх необхідних документів вам може знадобитися консультація юриста. Він підкаже, куди звертатися, як грамотно вказати обставини, що перешкоджають завершити оформлення права власності на квартиру, А також, якими документами підтвердити своє дійсне володіння спірною нерухомістю. Доказами будуть квитанції про оплату комунальних послуг, акти передачі та інші відомості, що підтверджують повноваження власника житлоплощі.

5. Як подати заяву на визнання права власності на квартиру?

Прізвище судді, що обслуговує відповідний ділянку уточніть через канцелярію суду. Судові послуги розгляду цивільної справи є платними, за них сплачується держмито. Її розмір залежить від інвентаризаційної вартості житлоплощі. Розрахувати розмір мита легко самостійно. Квитанція про сплату додається до пакету відомостей, що супроводжують заяву. Рішення, винесене судом за результатами розгляду позову, який служить підставою для проведення держреєстрації.

Грамотний юридичний супровід угод з житлом необхідно, якщо власні знання в цій галузі недостатні. Така послуга дозволить уникнути багатьох помилок і судових витрат.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!