В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

За чинним законодавством України питання має вирішуватися на основі рівності подружжя. Але, як показує судова практика, мирний розлучення - процес досить рідкісний. Часто ділити спільно нажите майно доводиться в судовому порядку. Найбільші конфліктні ситуації викликає розділ боргів подружжя.

Загальні сімейні борги виникають в результаті різних правових відносин:

банківський кредит за іпотекою;

споживчі позики;

боргові зобов'язання перед фізичною особою;

заподіяння шкоди третій особі (автомобільна аварія, затока сусідів);

комунальна заборгованість;

неоплачені рахунки за освіту, лікування тощо.

Борги подружжя при розлученні вважаються загальними, якщо відповідають трьом критеріям:

банківські позики отримані з згоди обох з подружжя;

оформлення кредиту на одного з них, другий виступав поручителем чи знав про це;

отримані кошти витрачені на сімейні потреби.

Суперечки, здебільшого, виникають щодо третього пункту, оскільки довести це досить складно. Якщо у вас виникли подібні проблеми, вирішувати їх краще за допомогою досвідчених адвокатів. Наші юристи, які мають великий досвід з таких питань, як сімейні взаємини, розділ майна професійно захистять ваші інтереси.

В якості непрямих доказів того, що позикові кошти використано на потреби сім'ї, можуть виступати такі фактори:

короткий проміжок часу між оформленням банківської позички та придбанням майна;

придбання дорогого майна, яке неможливо без оформлення кредиту (не дозволяє дохід сім'ї).

Спільними боргами не будуть вважатися:

кредити, використані для благоустрою житлового приміщення, ремонту транспортного засобу на одного з подружжя, придбаних до шлюбу;

борги, які виникли до офіційного одруження;

штрафи, пені, компенсації з вини одного з подружжя.

4 СПОСОБУ РОЗДІЛУ БОРГІВ

Розділ майна, розділ спільних боргів подружжя відбувається, виходячи з принципу рівності. Але існують різні обставини, нюанси, з якими доводиться рахуватися. Якщо спори розглядаються в судовому порядку, без участі грамотного фахівця не обійтися. Якщо хочете вийти із ситуації з найменшими втратами, відстояти свої законні права, скористайтеся послугами наших адвокатів.

1. За домовленністю

Найпростіший спосіб вирішити проблему. Зазвичай реалізується складанням шлюбного контракту або договором, мають список майна, розділ якого узгоджується. Шлюбна угода обов'язково завіряється нотаріусом. Документ складається або до одруження, або в процесі спільного проживання.

Договір складається під час розірвання шлюбу, судових слухань і може з'явитися результатом спроби мирного врегулювання питання. Нотаріального засвідчення не вимагається. У більшості випадків такий варіант пропонується юристом після вивчення подробиць справи, з урахуванням інтересів обох сторін. Якщо вам не вдається вирішити проблему самостійно, отримаєте безкоштовну консультацію у наших адвокатів.

2. За рішенням суду

Якщо розділ боргу подружжя при розлученні мирним шляхом - неможливий, питання вирішується в судових інстанціях. Спочатку встановлюється факт отримання позики, потім як були використані гроші. Кожен випадок індивідуальний, тому краще захищати свої права за допомогою юриста. Надзвичайно складно довести факт спільного використання грошових коштів при використанні кредитної картки. Часто суд вважає це особистим боргом.

Ще одна поширена проблема - оформлення кредиту на одного з подружжя. Після розірвання шлюбних відносин цей борг може залишитися "висіти" на ньому, якщо не буде документально підтверджено використання грошей на благо сім'ї - показання свідків, чеки, виписки.

Існує і зворотна ситуація - небажання платити за рахунками, якщо кошти використовувалися одним з подружжя виключно "на себе" (покупка власного автомобіля, ремонт житлового приміщення, що належить йому до шлюбу). Довести правомірність своїх вимог у подібній ситуації непросто. Благополучно вирішити проблему можна тільки з допомогою експерта.

3. Фіктивний борг

Щоб збільшити свою частку, часто недобросовісний чоловік йде на хитрість і становить фіктивну угоду про отримання позики. При цьому використовується схема - оформляється велика сума (нерідко змовившись з кредитором, у якості яких можуть виступати близькі родичі, друзі), потім стверджується, що гроші витрачені на потреби сім'ї.

Протистояти афері можна наступними способами:

вимагати від суду залучення експерта для визначення достовірності договору (часто така угода оформляється заднім числом);

довести безоплатність позики;

дружні або родинні відносини між кредитором і боржником;

як варіант, можна апелювати на фінансову неспроможність кредитора;

вимагати провести (або самому довести) аналіз фінансового благополуччя сім'ї (за логікою після отримання цих коштів на фінансовий стан має покращитися).

4. Іпотечний кредит при розлученні

Один з найскладніших випадків при розділі майна подружжя. Часто розлучення стає причиною втрати коштів, необхідних для виплати іпотеки. При оформленні житлового кредиту в договорі обоє виступають созаемщиками, тому припинення відносин ніяк не впливає на прийняті зобов'язання. Якщо вони не виконуються, банк на законних підставах може вилучити нерухомість.

Варіанти вирішення проблеми:

продати житло, розплатитися з банком, гроші, що залишилися, розділити між собою;

викуп частки чоловіка (якщо вдалося домовитися, пишеться заява в банк про зміни до договору);

за погодженням сторін підписати угоду, за якою кожен з них повинен брати участь у погашенні кредиту, після чого продати майно;

продовжувати жити разом до кінця терміну іпотеки.

Розділ боргів при розлученні являє собою складний, непередбачуваний процес. Щоб убезпечити себе, відстояти свої права краще скористатися послугами професіоналів. Отримайте попередню безкоштовну консультацію на нашому сайті.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!