В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Придбання будинку, земельної ділянки, квартири іноді пов'язане з проблемою — неможливістю власника повноцінно володіти, розпоряджатися цим майном на свій розсуд. Так як юридично об'єкт нерухомості не вважається його власністю. У подібних випадках законом передбачено відстоювання права власності в судовому порядку.

Підстав для виникнення спорів безліч:

розділ майна між подружжям;

виявлені приховані дефекти у купленого житла;

конфлікти при розділі спадщини;

захист права приватної власності при купівлі квартири;

ущемлення інтересів пайовика при купівлі житла в новобудові та інше.

Практика показує — при виникненні подібних проблем своєчасне звернення до досвідченим юристам — забезпечує половину успіху. Наші консультанти вивчать ситуацію, грамотно складуть позов, забезпечать захист на суді. Їх кваліфікація і досвід дозволяють вигравати процеси, вирішувати спірні питання на користь клієнта.

ТОП 4 ПИТАННЯ ДО ЮРИСТА ПРО ЗАХИСТ ПРАВА ВЛАСНОСТІ

1. На землю.

Відповідно до Земельного Кодексу України існують способи захисту права власності:

В судовому порядку. Це єдиний орган, уповноважений вирішувати подібного роду спори. Якщо хочете заявити свої права на земельну ділянку на підставі строку давності (термін володіння не менше 15 років), потрібно скласти позов до суду.

Шляхом відновлення попереднього становища. Коли сторонні особи без дозволу зайняли земельний наділ; судові органи скасували указ місцевої адміністрації, що порушує ваші права; використання землі не за призначенням, ліквідація межових кордонів та ін.

Припинення неправомірних дій. Якщо власник землі поніс матеріальні втрати через неправомірних дій іншої особи, винуватець за законом повинен відшкодувати збиток. Порядок і розмір компенсації чітко регламентований в ЗК України — за основу береться ринкова вартість землі в момент вилучення, з подальшим щоденним нарахуванням пені.

Оспорювання землі — складна процедура, що передбачає тривалі тяжби, без впевненості позитивного рішення питання. Труднощі долаються за допомогою юристів, які знають специфіку законодавчих процесів. Звернувшись до наших адвокатів, зможете відстояти свої законні інтереси.

2. На квартиру.

Цивільно правовий захист права власності на квартиру — це процес, що вимагає присутності досвідченого в житловому законодавстві експерта. Щодня суди розглядають спори щодо будинків, кімнат, інших житлових приміщень.

Поширені випадки:

спори спадкового майна;

визнання заповіту недійсним;

розділ нерухомості між подружжям;

правові питання, пов'язані з розірванням договору ренти;

необґрунтовану відмову у приватизації;

визнання власності в новобудові;

розірвання договору купівлі-продажу, міни, дарування.

Будь-які дії, пов'язані з нерухомістю неминуче порушують багато питань. Особливо проблеми в угодах з придбанням житлового приміщення у власність, яка виникає при наступних обставинах:

звичайна купівля;

обмін квартири;

роз'їзд (продається одна квартира, купуються дві);

з'їзд (продаж декількох квартир, купівля однієї);

обмін однієї квартири на іншу з передбаченої доплатою;

оформлення дарчої на житло;

рента.

Будь-який з цих варіантів вимагає перевірки юридичної чистоти угоди — достовірність представлених документів, відсутність обтяжень, арешту, застави та інше.

3. Пайовиків.

Відстоювання права приватної власності громадян, беруть участь у пайовому будівництві стало популярним в останні роки. Причина — будівельний бум, доступність такого житла, несумлінність забудовників. Основні моменти ущемлення інтересів пайовиків:

Замість договору пайової участі укладено попередній договір. Це пряме порушення закону про пайове будівництво. В ньому сказано — залучення грошових коштів громадянина, можливо, виключно при укладенні з ним договору пайової участі або надання житлового сертифіката. Будь-який інший договір вважається незаконним.

Підписано попередній договір, в якому сказано, що основний договір буде укладено після завершення будівництва. Даний пункт обіцяє неприємності покупцеві в майбутньому — невідомо завершиться будівництво в подальшому. Основний договір укладається не пізніше одного року з моменту підписання попереднього. В іншому випадку, є всі підстави для позову в суд і вимоги компенсації.

Не вказано точний термін завершення будівництва. Це суперечить букві закону.

В договорі вказано точний термін введення будинку в експлуатацію, але до бажаної дати будівництво не завершено. Пайовик може подати позов до суду на забудовника. Оскільки його дії протизаконні, він буде змушений платити пені за кожен прострочений день.

Від покупця вимагають доплати за оформлення документів за велику площу. Всі вимоги, не прописані в договорі, протизаконні.

Є ще безліч підводних каменів, різних нюансів. Людині без спеціальної освіти розібратися в них неможливо. Якщо у вас є проблеми, пов'язані з пайовою участю, сміливо звертайтеся до наших адвокатів - цивільно правовий захист права власності їх спеціалізація.

4. Розділ майна при розлученні.

B Українi не прийнято укладати шлюбний договір. Тому при розлученні можливі тільки два варіанти розділу спільно нажитого майна — домовитися мирним шляхом або через суд. У другому випадку права приватної власності громадян захистить експерт, який спеціалізується на розлучення і розподіл майна.

Є ряд питань, відповіді на які можете отримати, звернувшись за юридичною консультацією на нашому сайті:

як вирішувати майнові питання в суді;

розділ майна, подарованого раніше одного з подружжя;

як розділити загальні борги;

один з подружжя приховує спільно нажиті кошти;

як розраховуються частки;

яке майно за законом не може бути розділено;

чому частка одного з подружжя більше;

як дотримати права дітей при розлученні;

як зробити розділ майна у цивільному шлюбі;

компенсація при поділі майна одному з подружжя;

як написати позовну заяву до суду;

які докази, документи необхідно зібрати.

Як ми працюємо? Наші юристи застосовують у роботі різні способи захисту права власності — спочатку проконсультують вас, потім спробують врегулювати проблему мирним шляхом. Якщо домовитися неможливо, справа передається до судових інстанцій. При цьому ви отримаєте:

грамотно складене позовну заяву до суду;

підготовку необхідних документів;

оцінять ймовірність результату судового слухання;

розроблять кілька варіантів поведінки і захисту на суді.

Якщо у вас є питання, задайте їх на нашому сайті та отримайте безкоштовну консультацію.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!