250 грн.

Вопрос решен

Доброго дня. У мене виникла проблема з поврененням курстки.
25/12/18 я придбала куртку у магазині в тц Олімпійський - оплатила готівкою, мені дали чек
увечорі я обрізала з курки бірку (етикетку на ниточці) і повісила в шафу, але потім прийшов мій бойфренд і сказав, що її краще повернути - куртка не надто тепла, сидить на мені мішкувато, не пасує до взуття. 26 я не мала часу зайти в магазин, тому принес ла куртку 27/12/18 . я принесла куртку у магазин аби повернути - я взяла чек і зрізані бірки.
Продавчиня почала ордразу ж грубити мені і криати на мене, що я офігіла і шахрайка і що це відомі схеми з поносит-повернути!!!
Товар вона відмовилася приймати з причини зрізаної бірки - товар у безперечно такому ж стані як я його брала в магазині і відсутності паспорта. Сьогодні я взяла з собою паспорт, я готова повісити цю бірку самостійно на таку ж ниточку - це не проблема.
Скажіть чи є у мене варіанти куди звернутися при черговій відмові продавця? що я маю робити у такій ситуації? згідно закону я маю зберегти всі бірки - вони у мене всі є...
чи можу я звкернутися до правових орагнів у разі чергової відмови?

28.12.2018 09:14
Анна, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня, Анна!

Ви маєте право повернути товар і отримати назад гроші.

Так, відповідно до статті 9 Закону України Про захист прав споживачів:

"1. Споживач має право обміняти непродовольчий товар належної якості на аналогічний у продавця, в якого він був придбаний, якщо товар не задовольнив його за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути ним використаний за призначенням.

Споживач має право на обмін товару належної якості протягом чотирнадцяти днів, не рахуючи дня купівлі, якщо триваліший строк не оголошений продавцем.

Обмін товару належної якості провадиться, якщо він не використовувався і якщо збережено його товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики, а також розрахунковий документ, виданий споживачеві разом з проданим товаром.

Перелік товарів, що не підлягають обміну (поверненню) з підстав, зазначених у цій статті, затверджується Кабінетом Міністрів України.

2. Якщо на момент обміну аналогічного товару немає у продажу, споживач має право або придбати будь-які інші товари з наявного асортименту з відповідним перерахуванням вартості, або розірвати договір та одержати назад гроші у розмірі вартості повернутого товару, або здійснити обмін товару на аналогічний при першому ж надходженні відповідного товару в продаж. Продавець зобов'язаний у день надходження товару в продаж повідомити про це споживача, який вимагає обміну товару.

3. При розірванні договору купівлі-продажу розрахунки із споживачем провадяться виходячи з вартості товару на час його купівлі. Гроші, сплачені за товар, повертаються споживачеві у день розірвання договору, а в разі неможливості повернути гроші у день розірвання договору - в інший строк за домовленістю сторін, але не пізніше ніж протягом семи днів."

Тобто, оскільки куртка не відноситься до категорії товарів, які обміну або поверненню не підлягають - за постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994р. N 172, Ви можете вимагати обміняти протягом 14 днів на іншу за фасоном, кольором і т.д., а якщо у продавця такої не виявиться, то здійснити розірвання договору при збереженні чека, товарного вигляду і бирок з поверненням грошей продавем. Виходячи з описаної Вами ситуації, у Вас все є, щоб продавець повернув Вам гроші.

Якщо продавець відмовиться приймати товар назад, то пишемо претензію, скаржимося в органи по захисту прав споживачів та прокуратуру. А отримати грошове відшкодування + компенсацію гарантовано можемо в судовому порядку за позовом.

Отже, якщо Вам відмовлять, то рекомендую скласти претензію, в разі незадоволення якої після 30 днів, звернутися в офіційні органи зі скаргою.

Замовити складання потрібних документів можете тут.

З повагою.

28.12.2018 15:20
Анна
Киев


28.12.2018 15:26
Анна
Киев

доброго дня, дуже дякую за таку змістовну відповідь. Тобто зрізання бірки не є підставою для відмови я ж правильно розумію? і ще, підкужіть будь ласка де я маю писати цю Претензію? у їх книгу скарг та пропозицій? і відділку поліції?
буду вдячна за відповідь.

28.12.2018 15:28 (Изменён 28.12.2018 15:40)
Анна
Киев

доброго дня, дуже дякую за таку змістовну відповідь. Тобто зрізання бірки не є підставою для відмови я ж правильно розумію? і ще, підкужіть будь ласка де я маю писати цю Претензію? у їх книгу скарг та пропозицій? і відділку поліції?
буду вдячна за відповідь.

28.12.2018 15:24 (Изменён 28.12.2018 15:41)

уточнення: куртка не "пуховик"?

Претензію Ви пишите як діловий лист, можна тут замовити і відносите продавцеві особисто під розпис, або відправляєте рекомендованим листом з повідомленням.
Книга скарг нам не цікава зараз, а поліція заяву не прийме, це не їхня компетенція.


28.12.2018 15:42 (Изменён 28.12.2018 15:43)
Анна
Киев

Куртка-парка, вся зі штучного матеріала - силіконове наповнювая і капішон з штучним хутром, нічого органічного. А це грає роль?

28.12.2018 15:44 (Изменён 28.12.2018 15:45)

Це добре, що не пуховик, бо вироби з пір'я і пуху не підлягають обміну та поверненню. Про інші наповнювачі в постанові нічого не сказано, значить, Вашу куртку можна спокійно повертати.
Озброївшись знанням закону (посилання на статтю, що я вище надав), сміливо йдіть до продавця і вимагайте оформити повернення товару.
Ваші вимоги законні, якщо від продавця буде відмова - можете замовити у мене складання претензії на продавця. У 90% випадків це допомагає споживачам.


28.12.2018 16:16
Анна
Киев

Дуже дякую вам, у разі чого - замовлю у вас)
Гарного вам вечора

28.12.2018 16:19

Дякую! І вам щасти!

З наступаючим Новим роком!


28.12.2018 17:02

Вопросы из такой же категории

Опекун не даёт согласия на суде
Как вернуть деньги за несоответствующий товар?
Обман при покупке