Может ли мать оставить в завещании сыну квартиру, которая оформлена на нее, но приобретена в браке, при живом отце(ее супруге), перейдет ли квартира сыну и нужно ли какое-то разрешение этого супруга?

12.05.2019 15:30
Михаил, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Відповдіно до пункту 3 статті 368 Цивільного кодексу України: майно, набуте подружжям за час шлюбу, є їхньою спільною сумісною власністю, якщо інше не встановлено договором або законом.
Стаття 60 Сімейного кодексу передбачає, що майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності.
Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.
Згідно норм цивільного права згода співвласників на вчинення правочину щодо розпорядження спільним майном, який підлягає нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, має бути висловлена письмово і нотаріально посвідчена.
Тобто, потрібна згода чоловіка на розпорядження майном, яке належить на праві власності дружині, але набуте під час шлюбу.
Поряд з тим, статті 1243 Сімейного кодексу передбачає право подружжя скласти спільний заповіт щодо майна, яке належить йому на праві спільної сумісної власності.
У разі складення спільного заповіту частка у праві спільної сумісної власності після смерті одного з подружжя переходить до другого з подружжя, який його пережив. У разі смерті останнього право на спадкування мають особи, визначені подружжям у заповіті.

13.05.2019 10:38

Вопросы из такой же категории

Відкриття спадкової справи
Відкриття спадкової справи