Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Вітаю, пане Ярославе!
Думаю Ви розумієте і напевно знаєте, що відповідно до Сімейного кодексу України, утримання дитини (дітей) до досягнення повноліття (18 років) це є обов"язком батьків.
Таким обов"язком є сплата батьками аліментів на повнолітню дитину до досягнення нею 23 років якщо дитина потребує матеріальної допомоги або навчається, а у батьків є можливість надавати таку допомогу.
Розмір аліментів повинен бути необхідним та достатнім для всебічного розвитку дити.
Аліменти сплачуються або у частці від доходу батьків або у твердій сумі.
Отримувач аліменті може змінити розмір аліментів, проте на це мають бути підстави, зокрема, у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених Сімейним кодексом України.
Зі свого боку радив би Вам почитати наступні нормативно-правові та законодавчі акти:
- Сімейний кодекс України (посилання - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/print)
- Закон України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів (посилання - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2234-19/print)
- постанова КМУ від 26 лютого 1993 р. N 146 Про перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб (посилання - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/146-93-%D0%BF/print).

30.11.2019 15:38

Вопросы из такой же категории

Как установить опекунство над 85 летним стариком без его согласия
Можно ли объединить исковые требование по взысканию алиментов на ребенка и мать ребенка
Отказ от посещения мед персонала на дому