250 грн.

Вопрос решен

Добрый день, в мена така ситуація.
Прийшов лист з военкомата, повний зміст цього листа я не знаю тому що він був загублений моїм братом, але там було написано: з'явитися до першого грудня 2019. 29 листопада я прийшов, вони зібрали коротку інформацію про мене і сказали проходити медкомісію і ще я повинен заплатити адмін штраф за те що вони мене з 2008 року шукаю, хоча лист прийшов тільки один раз в листопаді 2019. Я росписався в журналі і взяв документи для медогляда. В 2009 році я закінчив ПТУ і захотілось мені відслужити. Але в военкоматі мені сказали тебе в армію не візьмуть тому що ти круглий сирота і що воений білет мені недадуть. А тут в 29 рокив визвали в военкомат.
Що мені робити?
Документів про те що в 19 років я приходив як доброволець в них немає. Але адміш штраф є.
Дякую.

02.12.2019 12:46
Михаил Лемак, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня, Михайле!

На строкову службу за віком Вас вже не призовуть.
Разом з тим, до адміністративної відповідальності можуть притягти.
Так як неявка взагалі вже вважається правопорушенням. Оскільки Ви стоїте на військовому обліку, то повинні щорічно або підтверджувати право на відстрочку або прибути для проходження медкомісії, за умови, що були визнані придатним до військової служби.

Відповідно до ч. 3 статті 17 Закону Про військовий обов'язок і військову службу:
3. Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за власним бажанням може надаватися призовнику, який є особою з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
Крім того, ч. 16 ст 17 цього закону визначає:

16. Призовники, яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу, зобов'язані щороку до 1 жовтня подавати у районні (міські) військові комісаріати документи, що підтверджують їх право на відстрочку.

Тому формально Вас можуть притягти до адмін відповідальності.


02.12.2019 16:04


Доброго дня.
Постановою Кабінету Міністів України від 21 березня 2002 р. № 352 «Про затвердження Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом» (далі – Положення),передбачений лише порядок вручення повістки при призові на строкову військову службу, проте, він є загальним і не встановлює деталі та особливості вручення повістки.

Ви можете оскаржити сплату адмінштрафу, оскільки повістка Вам належним чином вручена не була.
Що має містити повістка?
У повістці повинно бути вказано прізвище, ім’я та по батькові мобілізованого, його адреса. Також, військова спеціальність повинна співпадати зі спеціальністю записаною у військовому квитку. Крім того, в повістці повинні бути вказані: дата, час, адреса місця прибуття та перелік документів, які особа повинна мати при собі. Повістка повинна бути скріплена печаткою та підписом військового комісара.
Чи вважається, отримання повістки поштою належним повідомленням?
Відповідно Положення, особа має отримати повістку від представника особисто, для належного повідомлення військовозобов’язаний має підписати корінець повістки, який підлягає зберіганню у військоматі.
 Оскільки особа має отримати повістку особисто, під підпис, отримання повістки родичами не вважається належним її отриманням.

02.12.2019 16:15
Иван Еремеев
Запорожье

Здравствуйте!

Это хорошо, что они не передали дело по 335 УК Украины.
Если административная ответственность, то это статья 210 Кодекса об административных правонарушениях:
Статья 210. Нарушение военнообязанными или призывниками законодательства о воинской обязанности и военной службе

Нарушение военнообязанными или призывниками правил воинского учета, неявка их на вызов в военный комиссариат без уважительных причин или несвоевременное представление в учетный орган, где они находятся на воинском учете, сведений об изменении места жительства, образования, места работы, должности, а также нарушения порядка прохождения учебных сборов (занятий) в учебных заведениях Общества содействия обороне Украины и профессионально-технических учебных заведениях -

влекут наложение штрафа от пяти до семи необлагаемых минимумов доходов граждан.

Повторное на протяжении года совершение нарушения, предусмотренного частью первой настоящей статьи или частью первой статьи 211 настоящего Кодекса, за которое лицо уже подвергалось административному взысканию, -

влечет наложение штрафа от десяти до пятнадцати необлагаемых минимумов доходов граждан.

В Вашем случае это скорее ч. 2 этой статьи.

Несмотря на то, что по Закону о военной службе Вы имеете право на отсрочку от прохождения службы, явка в военкомат все равно обязательна, даже если повестка не пришла.
Если бы Вы подписали повестку и не пришли, то могли уже возбудить уголовное дело, а так административнаа ответственность - распространенная практика.

Поэтому проходите мед.комиссию, Вам же нужен военный билет? Рекомендую также написать объяснительную на имя комиссара, указав Ваше льготное основание, отсутствие повесток и тот факт, что Вы сами приходили, но вас не взяли на службу.





02.12.2019 16:18

Згідно з п.10 ст.1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992р. №2232 (далі – ЗУ № 2232) громадяни України, які приписані до призовних дільниць або перебувають у запасі Збройних Сил України чи проходять службу у військовому резерві. Вони зобов’язані прибувати за викликом районного (міського) військового комісаріату для проходження медичного огляду.

02.12.2019 16:18

Добридень!

На якій підставі Вас хочуть притягнути до відповідальності? Ви не розписувалися до цього моменту про отримання повістки. Тому формально довести ухилення від служби не можна.

Так, згідно ст. 38 Кодексу України про адміністративні правопорушення адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення.

Отже, якщо протягом останніх двох місяців не приходило жодних повісток, то особа не буде підлягати жодній відповідальності, у звязку з тим, що закінчилися строки давності.

02.12.2019 16:24

Здравствуйте, Михаил!

02.12.2019 12:46 Михаил Лемак написал(а)
Що мені робити?
Не турбуйтесь. Якщо виписали постанову про притягнення до адміністративної відповідальності, Ви можете її оскаржити до суду. Оскільки, щоб навіть накласти адміністративний штраф (як правило, 170 - 255 грн.) потрібні підстави - підписав повістку, не з'явився.

У Вашому випадку не було Вами підписано жодної повістки.



02.12.2019 16:44

У вашому випадку приходять повістки для проходження медкомісії з метою спрямування на строкову службу. Прохожденію строкової служби підлягають особи до 27 років, якщо вони не мають протипоказань за станом здоров'я і підстав для відсрочки.

Якщо ви перебуваєте на військовому обліку, то зобов'язані з'явиться в військкомат під час призову.

За неявку передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу.

Розміри штрафу вказав мій колега.

02.12.2019 16:50
Sergeev Artyom
Харьков

Что-то "мутят" в военкомате... 
Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу

1. На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку).
В 29 лет на "срочную" не призывают...

Стаття 18. Звільнення від призову на строкову військову службу

1. Від призову на строкову військову службу в мирний час звільняються громадяни України:

які до дня відправлення на строкову військову службу досягли 27-річного віку;
Вы случаем вместе с разными бумагами контракт не "подмахнули"?

Стаття 20. Прийняття на військову службу за контрактом

1. На військову службу за контрактом приймаються громадяни, які пройшли професійно-психологічний відбір і відповідають установленим вимогам проходження військової служби:
Какие документы дали "по админ. штафу?"


02.12.2019 23:54
Михаил Лемак
Киев

Нет, ничего такого нету.
Дали только бумаги на прохождение медкомисии на пригодность к службе. И я там фигурируюсь как солдат.
По админ штрафу дали только реквизиты куда оплатить " Адміністративні штрафи та інші санкції "
Согласин, мне тоже кажеться что, что то мутят.

Моё мнение такое:
Когда я закончил учиться я пришол в военкомат что бы отслужить. Мне отказали потому что я сирота, при етом военик мне не дали. И в 2012 году я пересикал границу у меня попросили военик. Я поведал им расказ и никто мне не поверил и пересекать границу запретили, но к счастью попался там начитаный пограничник и потвердил мои слова что такое возможно.
Но на данный момен ситуация изменилась, и оказиваеться что в 29 лет меня вызвали в военкомат проходить комисию как солдат.
Ето говорит о том что отстрочки у меня теперь нету потому что наверное у меня родители воскресли...

03.12.2019 00:38 (Изменён 03.12.2019 01:00)
Sergeev Artyom
Харьков

Пока не будет "админ. постановы" - платить ничего не нужно. 
Фото "бумаг" можете сделать?

03.12.2019 01:01
Михаил Лемак
Киев

Сейчас сделаю
Прикрепил документы

03.12.2019 01:49 (Изменён 03.12.2019 01:57)
Sergeev Artyom
Харьков

Что ещё есть на руках? Может приписное?
Посмотрю ещё ведомственные приказы МО, но думаю нужно дать письменные запрос, пусть разъяснят. 

03.12.2019 08:13

Вопросы из такой же категории

Законно ли поставили на военный учет повторно, после снятия с учета?
Когда подается жалоба на решение отдельного врача военной медицинской комиссии
Чи правомірні дії службовців військомату