250 грн.

Вопрос решен

У нас із чоловіком давно йдуть розмови про розлучення. Нарешті я наважилась на цей крок, але недавно дізналась що вагітна. Скажіть чи можливе розірвання шлюбу якщо яклались такі обставини? І я зробити так щоб розлучитись?

21.12.2019 19:53
Оксана, Львов

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Чи є згода чоловіка на розлучення? Якщо термін вагітності малий, та є згода чоловіка, то можна розлучитись через РАЦС по спільній заяві.

Але якщо його згоди на те не має, або Ви повідомили про вагітність, то тоді розлучення неможливе ще рік після народження дитини. Винятком є особливі обставини і те тільки через суд.

22.12.2019 00:23

Доброго дня, Оксана.
Вам доведеться чекати народження дитини та досягнення дитиною одного року або приховувати факт вагітності.
Можна встановити у судовому порядку режим окремого проживання на період поки не буде можливості розірвати шлюб.
Стаття 110 СКУ. Право на пред'явлення позову про розірвання шлюбу
2. Позов про розірвання шлюбу не може бути пред'явлений протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини, крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини.
3. Чоловік, дружина мають право пред'явити позов про розірвання шлюбу протягом вагітності дружини, якщо батьківство зачатої дитини визнане іншою особою.
4. Чоловік, дружина мають право пред'явити позов про розірвання шлюбу до досягнення дитиною одного року, якщо батьківство щодо неї визнане іншою особою або за рішенням суду відомості про чоловіка як батька дитини виключено із актового запису про народження дитини.

Стаття 119. Встановлення режиму окремого проживання подружжя

1. За заявою подружжя або позовом одного з них суд може постановити рішення про встановлення для подружжя режиму окремого проживання у разі неможливості чи небажання дружини і (або) чоловіка проживати спільно.

2. Режим окремого проживання припиняється у разі поновлення сімейних відносин або за рішенням суду на підставі заяви одного з подружжя.

Стаття 120. Правові наслідки встановлення режиму окремого проживання подружжя

1. Встановлення режиму окремого проживання не припиняє прав та обов'язків подружжя, які встановлені цим Кодексом і які дружина та чоловік мали до встановлення цього режиму, а також прав та обов'язків, які встановлені шлюбним договором.

2. У разі встановлення режиму окремого проживання:

1) майно, набуте в майбутньому дружиною та чоловіком, не вважатиметься набутим у шлюбі;

2) дитина, народжена дружиною після спливу десяти місяців, не вважатиметься такою, що походить від її чоловіка.

22.12.2019 04:11

Вопросы из такой же категории

Конфликт с тёщей
Было разрешение на вывоз ребенка до 21го года, но в течении срока действия был написан запрет на его вывоз. Что будет если я пересёк границу с ребёнком в таком случае?
Бывший муж несколько месяцев не платит алименты, которые ему назначил суд.