Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!

Забрати новонародженого прямо з пологового будинку в принципі можливо, якщо мати напише відмову від дитини. На відмовних немовлят завжди черга, тому, зважившись взяти немовля, потрібно підготуватися морально і документально.

Дії майбутніх батьків-усиновителів такі:

- звернутися в ООП (органи опіки та піклування) для реєстрації в черзі на відмовників з пологового будинку;
- отримати в ООП направлення на медичне обстеження (для цього є спеціальні бланки);
- за списком, виданим в ООП, підготувати увесь пакет документів; коли все буде готово і підійде черга, в ООП слід відправлятися в повній готовності для отримання згоди на усиновлення.

Спеціальна комісія відвідає Ваш дім як кандидатів в батьки, щоб переконатися в наявності гідного рівня забезпеченості житловою площею і умовами для утримання дитини.

Приблизно протягом двох тижнів після розгляду документів буде отримано від ООП остаточну відповідь, і після сигналу про наявність відмовника в пологовому будинку можна буде продовжити оформлення через суд.

До суду за місцем знаходження пологового будинку потрібно подати заяву, довідки підійдуть ті ж самі (якщо не минуло трьох місяців, тоді потрібно збирати заново).

Потрібен буде офіційний лист з ООП про їхню згоду і схвалення на усиновлення. Незважаючи на те, що тривалість судового процесу знаходиться за правилами в межах 2-х місяців, коли усиновлення стосується новонародженого, суд приймає рішення дуже швидко.

Щоб все закрутилося ще швидше, потрібно просити суд щоб виніс рішення до негайного виконання. Якщо цього не зробити, то доведеться чекати, поки рішення суду вступить в законну силу. За рішенням суду немовля можна буде забрати відразу, причому в пологовому будинку повинні видати післяродовий лікарняний лист від дати набрання рішенням законної сили до досягнення дитиною віку 70 днів, а в органи РАЦС потрібно звернутися за отриманням документів на малюка.


17.01.2020 15:57 (Изменён 17.01.2020 15:57)

Лілія, здрастуйте!

Пріоритетною формою влаштування дітей, що залишилися без піклування батьків є усиновлення (удочеріння). Усиновлення провадиться в судовому порядку; в суді обов'язкова присутність усиновителів, органів опіки і прокурора. Органи опіки повинні дати висновок про обгрунтованість усиновлення. При цьому усиновлення братів і сестер різними особами не допускається. Усиновлення дітей іноземними громадянами та особами без громадянства можливо тільки в разі, якщо неможливо передати цих дітей в сім'ї громадян України.

Крім того, усиновлювачами не можуть бути: особи, визнані судом недієздатними або обмеженими в дієздатності; особи, позбавлені по суду батьківських прав; колишні усиновителі, якщо усиновлення скасовано судом з їхньої вини; інші особи, зазначені в статті 212 Сімейного кодексу України. При цьому особи, які бажають усиновити дитину, подають до органу опіки та піклування за місцем свого проживання заяву з проханням дати висновок про можливість бути усиновлювачами з додатком наступних документів:
- коротка автобіографія;
- довідка з місця роботи особи, яка бажає усиновити дитину, з зазначенням посади та розміру середньої заробітної плати за останні 12 місяців і (або) інший документ, що підтверджує дохід зазначеної особи, або довідка з місця роботи чоловіка (дружини) особи, яка бажає усиновити дитину, з зазначенням посади та розміру середньої заробітної плати за останні 12 місяців і (або) інший документ, що підтверджує дохід чоловіка (дружини);
- копія фінансового особового рахунку і виписка з будинкової (поквартирної) книги з місця проживання або документ, що підтверджує право власності на житлове приміщення;
- Довідка про відсутність судимості;
 - медичний висновок медичної організації про стан здоров'я особи, яка бажає усиновити дитину, оформлений в порядку, встановленому Міністерством охорони здоров'я України
- копія свідоцтва про шлюб (якщо перебуваєте у шлюбі)

 Крім цього, різниця у віці між усиновлювачем та усиновленим дитиною повинна бути не менше 16 років. Обов'язковою вимогою для усиновлення дитини є отримання згоди його кровних батьків на усиновлення. Згода батьків на усиновлення не потрібна у випадках їх відмови від дитини.

Якщо дитину усиновлює один з подружжя, то згода другого з подружжя на усиновлення є обов'язкова. Правовим наслідком усиновлення (удочеріння) є те, що усиновитель і його родичі і усиновлена дитина прирівнюється в особистих немайнових і майнових правах до родичів за народженням.

Лілія, якщо у вас залишилися питання, задавайте, з радістю відповім. Всього найкращого!


17.01.2020 22:35