Здравствуйте. Я являюсь наследником по завещанию своей матери(ей принадлежала 50% квартиры). Мой отчем подал заявление на наследство по закону. Он является инвалидом 3й(рабочей) группы. Имеет ли он право на обязательную долю в наследстве несмотря на завещание?

02.04.2020 12:24
Денис, Луганск

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Здравствуйте, Денис.
Да, имеет право на обязательную долю в наследстве, при любой группе инвалидности, если он был официально мужем Вашей мамы.

Стаття 1241 ЦКУ. Право на обов'язкову частку у спадщині

1. Малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).

Розмір обов'язкової частки у спадщині може бути зменшений судом з урахуванням відносин між цими спадкоємцями та спадкодавцем, а також інших обставин, які мають істотне значення.

{Офіційне тлумачення положення частини першої статті 1241 щодо права повнолітніх непрацездатних дітей спадкодавця на обов’язкову частку у спадщині див. в Рішенні Конституційного Суду № 1-рп/2014 від 11.02.2014}



02.04.2020 18:18

Вопросы из такой же категории

Добрый день! Подскажите пожалуйста такой вопрос: у бабушки есть дочь и сын, сын умер. В случае смерти бабушки имеют ли внуки право вступить в наследство на плане с тетей если их отца нет в живых?