270 грн.

Вопрос решен

доброго дня, на підприємстві вмер працівник (не на роб.місці, а дома на вихдіних), кому і коли виплачувати його з/п, відпускні і лікарняний? У нього є офіційна дружина, але проживав він в цив.шлюбі з іншою.
Чи потрібно чекати 6 міс, поки вступлять у спадщину спадкоємці.
Якщо прийде одна дружина та інша - кому виплачувати виплати померлого? І якщо у нього був заповіт - і він всю з/п та інші робочі виплати заповів певній конкретній особі (не дружині), чи може підприємство видавати такі кошти до того, як відкриється заповіт? І чи не буде порушенням роботодавця видача таких сум тому, хто прийшов перший і приніс свідоцтво про смерть?

08.05.2020 11:02
Ольга Ф, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Здравствуйте!

Тут слід мати на увазі, що виплата належних померлому працівникові сум членам сім'ї або родичам здійснюється на підставі письмової заяви та за наявності свідоцтва про смерть працівника, свідоцтва про шлюб (якщо суми отримує дружина померлого працівника); іншим особам слід мати довідку з ЖЕКу, що підтверджує спільне проживання з померлим, а також документальне підтвердження спорідненості з померлим працівником.



Стаття 1227 ЦК У

1. Суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомог по ча-ної непрацездатності, відшкодувань у зв'язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім'ї, а в разі їх відсутності - входять до складу спадщини.



Якщо виникає питання, як бути з виплатою грошових сум особі, з яким померлий працівник проживав без реєстрації шлюбу. В такому випадку особа повинна надати рішення суду, яким встановлено факт проживання однією сім'єю без реєстрації шлюбу. В іншому випадку підстави для виплати таким особам грошових сум, належних померлому працівнику, відсутні.



08.05.2020 11:02 Ольга Ф написал(а)
І чи не буде порушенням роботодавця видача таких сум тому, хто прийшов перший і приніс свідоцтво про смерть?
Слід врахувати, що суми заробітної плати, що належали спадкодавцеві, але не отримані ним за життя, передаються членам його сім'ї, а в разі їх відсутності входять до складу спадщини (ст. 1227 ЦКУ). Як бачимо, законодавець вказує саме членів сім'ї, а не родичів. Сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки (ст. 3 СКУ). Подружжя вважається сім'єю і тоді, коли дружина та чоловік у зв'язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно. Дитина належить до сім'ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає.

08.05.2020 19:05

Вопросы из такой же категории

Директор не подписывает заявление на увольнение, не отдаёт трудовую и не платит зарплату
Не отдают трудовую.