250 грн.

Вопрос решен

Здравствуйте, купил смартфон в цитрусе месяц назад, телефон стал очень сильно лагать, иногда по пол часа , не могу им пользоваться, гарантия от производителя год, вопрос в том, могу ли я по закону рассчитывать на немедленную замену на рабочий смартфон или только отдавать им в ремонт и ждать как они говорят 60 дней! Плюс изначально менеджер меня обманул что они все смартфоны распаковывают и проверяют, вынес мне распакованный, потом я узнал что это не так!

27.08.2020 13:31
Александр, Одесса

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Здравствуйте Александр! На данный момент Вы можете требовать бесплатного устранения недостатков, то есть ремонта по гарантии. Вместе с тем, если ремонт занимает больше чем 14 дней это может косвенно говорить о наличии существенного недостатка товара, что в свою очередь предоставляет уже покупателю право на замену товара:

Статья 8 Закона о защите прав потребителей

У разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку істотних недоліків, які виникли з вини виробника товару (продавця, виконавця), або фальсифікації товару, підтверджених за необхідності висновком експертизи, споживач, в порядку та у строки, що встановлені законодавством і на підставі обов'язкових для сторін правил чи договору, має право за своїм вибором вимагати від продавця або виробника:

1) розірвання договору та повернення сплаченої за товар грошової суми;

2) вимагати заміни товару на такий же товар або на аналогічний, з числа наявних у продавця (виробника), товар.

...


6. За наявності товару вимога споживача про його заміну підлягає негайному задоволенню, а в разі виникнення потреби в перевірці якості - протягом чотирнадцяти днів або за домовленістю сторін.

У разі відсутності товару вимога споживача про його заміну підлягає задоволенню у двомісячний строк з моменту подання відповідної заяви. Якщо задовольнити вимогу споживача про заміну товару в установлений строк неможливо, споживач вправі на свій вибір пред'явити продавцю, виробнику (підприємству, що виконує їх функції) інші вимоги, передбачені пунктами 1, 3, 4, 5 частини першої цієї статті.

Но скорее всего они вам подсунут соглашение, в котором будет увеличенный срок для ремонта - устранения недостатков, что защитит их от требований покупателя в части замены или отказа от товара.


27.08.2020 16:49

Еще добавлю, что в соответствии с ч 9 ст 8 Закона О защите прав потребителей:

9. При пред'явленні споживачем вимоги про безоплатне усунення недоліків товару вони повинні бути усунуті протягом чотирнадцяти днів з дати його пред'явлення або за згодою сторін в інший строк.

На письмову вимогу споживача на час ремонту йому надається (з доставкою) товар аналогічної марки (моделі, артикулу, модифікації) незалежно від моделі. Для цього продавець, виробник (підприємство, що задовольняє вимоги споживача, встановлені частиною першою цієї статті) зобов'язані створювати (мати) обмінний фонд товарів. Перелік таких товарів визначається Кабінетом Міністрів України.

За кожний день затримки виконання вимоги про надання товару аналогічної марки (моделі, артикулу, модифікації) та за кожний день затримки усунення недоліків понад установлений строк (чотирнадцять днів) споживачеві виплачується неустойка відповідно в розмірі одного відсотка вартості товару.

При усуненні недоліків шляхом заміни комплектуючого виробу або складової частини товару, на які встановлено гарантійні строки, гарантійний строк на новий комплектуючий виріб і складову частину обчислюється починаючи від дня видачі споживачеві товару після ремонту.

То есть, по умолчанию срок ремонта 14 дней.

На время ремонта Вам должны предоставить аналогичный товар, если Вы предъявите такое требование.



27.08.2020 16:54

Вопросы из такой же категории

Продавец интернет-магазина молчит в трубку и вопрос некачественного товара не решает
Как вернуть товар, если он оказался не качественным, хотя не использовался, но был применён расходный материал?
Некондиция в магазине