Доброй ночи. Сегодня я припарковался в не правильном месте, с аварийными огнями, и на время отошел в аптеку, я абсолютно никому не мог там помешать, так как эта остановка ночью не работает, и было действительно срочно, придя обратно меня уже ждал патруль полиции, когда я сел за руль, подошёл сотрудник и предьявил обвинение в неправильной парковке, я сказал что нет доказательств что парковал автомобиль я, а так же что я на данный момент не водитель, а просто нахожусь а автомобиле, по этому не обязан иметь и предьявлять никаких документов, после чего инспектор заявил что я все равно обязан предъявить документы, свои и на автомобиль, иначе это будет разцениваться как незаконное проникновение, после чего получив документы выписал штраф на автомобиль, мне ничего не выдал, сказал придёт по адресу прописки. Подскажите пожалуйста, законно ли такое постановление?

15.12.2021 23:21
Владислав , Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!

Ваше питання є актуальним:


Вам необхідно звернутися з письмовою заявою на ім я начальника УПП, в якій зазначити, що Інспектором поліції було порушено процедуру оформлення адмін. матеріалів, щодо Вас та просити надати матеріали справи для ознайомлення , якщо копію постанови та матеріали були надіслані Вам поштою, вкажіть у заяві , що Ви не згодні з постановою та будете оскаржувати її до суду, адже вона не є вмотивованою.

Зазвичай такі заяви керівництво поліції розглядає формально тому , аналогічну заяві з Вашими аргументами та матеріалами направте до місцевої прокуратури та ДБР , але спочатку треба витребувати адмін. матеріали по справі та виконавчий лист отримати, далі подаєте позовну заяву до суду " про скасування адмін стягнення у вигляді штрафу. Відповідачем, по справі повинен виступати поліцейський УПП , який виписав Вам постанову , його дані зазначені у постанові, поряд з цим подаєте суду на канцелярію , окрему заяву про скасування судового наказу та закриття виконавчого провадження у зв язку з необгрунтованістю.

До позовної заяви додаєте:

1. Оригінал постанови на 1 арк;
2. Копія паспорту громадянина України на 3 арк.
3. Копія полісу на 1 арк.;
4. Копія адміністративного позову з додатками на 3 арк.
5. Квитанція про сплату судового збору 1 арк

--------------
ЩОДО ПАРКОВКИ 

Перш за все паркуватись не можна там, де не можна зупинятися: у вузьких місцях (для проїзду іншого автомобіля потрібно залишити 3,0 м), на лівому боці дороги з розділовою смугою (бульваром) посередині, на трамвайних коліях, другим рядом уздовж вже запаркованних машин, на газонах, на зупинках громадського транспорту. Звичайно, як раніше, не можна зупинятися на естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними, а також в тунелях і на залізничних переїздах. А ще – на заміських дорогах в місцях з обмеженою до 100 м оглядовістю і на заміських дорогах (в т.ч. узбіччях) в темний час доби.
За скільки метрів від пішохідного переходу можна паркуватися?
Метраж має важливе значення при виборі місця для паркування. Магічна цифра в наших ПДР – 10 метрів. Ближче цієї відстані не можна паркуватися біля пішохідних переходів, перехресть, виїздів з дворів, місця виконання дорожніх робіт. Щоб не возити з собою рулетку (або будівельний лазерний далекомір), запам’ятайте, 10 м – це два корпуси автомобіля D-класу.
Ще одна важлива відстань – 30 метрів, які ми повинні залишити при парковці до найближчої зупинки громадського транспорту (визначається від меж зупинки або стовпа з відповідним знаком 5.41.1.).
Відстань від місця парковки до залізничного переїзду повинна бути не менше 50 метрів. Особлива ситуація – смітники у дворах: не можна паркуватися ближче ніж 5 метрів від них.
Така парковка – порушення, навіть якщо це дозволене для стоянки місце. Водіїв крайніх машин покарають за п.15.10.д: “стоячий транспортний засіб унеможливлює рух інших транспортних засобів”..
З 27 вересня 2018 року перелік умов, при яких вашу машину можуть примусово забрати на штрафмайданчик, чітко визначений законом. Це практично всі вищеописані порушення, крім паркування на майданчику біля сміттєвих контейнерів, випадків “неправильної” стоянки на заміських дорогах та паркування на тротуарі. Забрати машину зі штрафмайданчика обійдеться не менше ніж 900 грн (послуги евакуації і зберігання), не рахуючи штрафу і плати за таксі, на якому вам доведеться роз’їжджати в пошуках банку і штрафмайданчика.
штрафи за неправильну парковку:
З 27 вересня 2018 року згідно з ст. 122.1 КпАП України штраф за порушення правил парковки, в тому числі стоянки і зупинки в недозволеному місці становить 255 грн на перший раз і 680 грн в разі повторення порушення протягом року.
Але це ще не все. Якщо неправильно запаркований автомобіль заважає руху інших машин або пішоходів, то його водія (у випадку фото-відеофіксації – власника) покарають суворіше: 510 грн.
Безоплатне користування (довше 10 хвилин) зоною платного паркування карається штрафом в 20-кратну вартість 1 год платного паркування. А якщо порушник поставив машину в такій зоні на місце для інвалідів, то розмір штрафу ще вище – 30-кратна вартість години паркування.
Штрафи за неоплачену парковку під таким знаком у великих містах складають 20-кратну вартість 1 години платного паркування.
Рекомендація
Більш докладно всі правила парковки описані в ПДР України в чинній редакції, а розміри штрафів – в Кодексі про адміністративні правопорушення України. Є ще Закон України “Про дорожній рух”, Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів” від 21.12.2017 та інші законодавчі акти. Розібратися з ними можна, маючи під рукою смартфон з інтернетом, але для цього потрібен час. Тому, свідомо порушуючи правила паркування, будьте готові втратити і гроші, і час, і душевну рівновагу від спілкування з поліцією чи інспекторами з паркування.
Головне ,щоб Ваше авто не порушувало пункт 15 ПДР, Якщо Ви паркуєтесь біля своєї території і не порушуєте меж сусіда то порушень немає ,то лише забаганки сусіда.

 ----------------------------------

Щодо порядку складання адмін матеріалів доказів по них та процедур:

Якщо жодних доказів немає , в обгрунтування позиції інспектора - така постанова нікчемна у суді буде визнана.

Відеозапис не може вважатися належним доказом, якщо складена постанова не містить посилань на технічний засіб, за допомогою якого здійснено даний відеозапис.
Як зазначила колегія суддів Касаційного адміністративного суду в Постанові від 15.11.2018 року в справі № 524/5536/17, згідно зі статтею 31 Закону № 580-VIII («Про Національну поліцію» – авт.), поліція може застосовувати превентивні заходи, серед яких: перевірка документів особи; опитування особи; зупинення транспортного засобу; застосування технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото – і кінозйомки, відеозапису, засобів фото – і кінозйомки, відеозапису.
Статтею 40 Закону № 580-VIII встановлено, що поліція для забезпечення публічної безпеки і порядку може закріплювати на форменому одязі, службових транспортних засобах, монтувати/розміщувати по зовнішньому периметру доріг і будівель автоматичну фото- і відеотехніку, а також використовувати інформацію, отриману із автоматичної фото- і відеотехніки, що знаходиться в чужому володінні, з метою:
1) попередження, виявлення або фіксування правопорушення, охорони громадської безпеки та власності, забезпечення безпеки осіб;
2) забезпечення дотримання правил дорожнього руху.
…Відповідно до статті 283 КУпАП, розглянувши справу про адміністративне правопорушення, орган (посадова особа) виносить постанову по справі.

 Постанова повинна містити:
• найменування органу (посадової особи), який виніс постанову;
• дату розгляду справи;
• відомості про особу, щодо якої розглядається справа;
• опис обставин, установлених при розгляді справи;
• зазначення нормативного акта, який передбачає відповідальність за дане адміністративне правопорушення;
• прийняте по справі рішення.
Постанова по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, крім даних, визначених частиною другою цієї статті, повинна містити відомості про:
• дату, час і місце вчинення адміністративного правопорушення;
• транспортний засіб, який зафіксовано в момент вчинення правопорушення (марка, модель, номерний знак);
• технічний засіб, яким здійснено фото або відеозапис;
• розмір штрафу та порядок його сплати;
• правові наслідки невиконання адміністративного стягнення та порядок його оскарження;
• відривну квитанцію із зазначенням реквізитів та можливих способів оплати адміністративного стягнення у вигляді штрафу.
При цьому, безпідставними є доводи скаржника про те, що відомості про технічний засіб, яким здійснено фото або відеозапис підлягають зазначенню у постанові про адміністративне правопорушення лише у випадку фіксації правопорушення здійсненої у автоматичному режимі. Оскільки частиною третьою статті 283 КУпАП прямо передбачено, що постанова по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, крім даних, визначених частиною другою цієї статті, повинна містити відомості, зокрема про технічний засіб, яким здійснено фото або відеозапис.
Вимоги ж до постанови по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режими, визначені частиною четвертою вказаної статті.
Таким чином, у випадку відсутності в постанові, що оскаржується, посилань на технічний засіб, за допомогою якого здійснено відеозапис, доречно зробити на цьому акцент та визнавати наданий відеозапис таким, що не є належним доказом по справі та просити суд постанову визнати не обгрунтованою, вину не доведеною, адмін стягнення скасувати ,провадження закрити.

 З повагою,
Костянтин Гончаренко





16.12.2021 14:31

Добрий день, це однозначно судова перспектива. Законність або незаконність постанови встановлює начальник поліції або суд, тому треба оскаржувати. Бажано це робити разом з юристом. 

17.12.2021 12:12
Sergeev Artyom
Харьков

Дешевле оплатить. Тем более что по факту Вы нарушили

21.12.2021 20:21

Вопросы из такой же категории

Регресс при дтп
Выгрузка товара на тротуаре
Покупка б/у автомобиля