Добрый день. Отстранён приказом начальника предприятия от работы по причине отсутствия сертификата о вакцинации либо медицинского освидетельствования о наличии противопоказаний к вакцинации, без сохранения заработной платы, руководствуясь ст.46 КЗоТ, ст.12 ч.2 Закона Украины "О защите населения от инфекционных заболеваний", приказом МОЗ Украины "Об утверждении перечня профессий предприятий и организаций, работники, которых подлежат обязательным, профилактичным прививкам" от 04.10.2021г. №2153 и №2393 от 01.11.2021г., Постановлением №1236 КМУ, пунктом 41/6, от 09.12.2020г.
Работаю на "Укрзалізниці".
1. Возможно ли оспаривать этот приказ в суде.
2. Будет ли положительным результат в мою пользу.
Спасибо.

23.12.2021 16:22
Павел, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!

Міністерство охорони здоров'я України своїм наказом від 04.10.2021 № 2153, зареєстрованим в Мін’юсті 07.10.2021 за №1306/36928, затвердило перелік організацій, представники яких підлягають обов'язковій вакцинації проти COVID-19.(зі змінами)

Згідно з наказом, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби, обов’язковій вакцинації проти COVID-19 підлягають працівники:

центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів;місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів;закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

органів місцевого самоврядування;

закладів охорони здоров’я державної та комунальної форм власності;комунальних підприємств, установ та організацій.

Наказ набирає чинність через один місяць з дня його публікації.

Працівники закладів освіти та органів виконавчої влади, які не щепляться проти COVID-19 протягом цього періоду, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати.

а також інші категорії працівників зазначені вище

Важливо, що працівники зазначених категорій та працівники органів влади, які мають абсолютні протипоказання до проведення щеплень, відповідно до Переліку медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 16 вересня 2011 року № 595, не підлягатимуть обов'язковій вакцинації.

4. Абсолютні протипоказання до введення вакцини:

1) наявність в анамнезі анафілактичної реакції на попередню дозу вакцини (підпункт 5.5 пункту 5 цього Переліку);

2) вагітність - протипоказано введення живих вакцин (підпункт 5.12 пункту 5 цього Переліку);

3) тяжка імуносупресія/імунодефіцит - протипоказано введення живих вакцин (підпункти 5.6, 5.7 пункту 5 цього Переліку);

4) гострі захворювання з підвищенням температури вище 38,0 °C - протипоказання для рутинної вакцинації (підпункт 5.1 пункту 5 цього Переліку).

ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерстваохорони здоров'я України16.09.2011 № 595ПЕРЕЛІКмедичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень

Враховуючи,що Ви працюєте на державному підприємстві стратегічного значення ,яким є Укрзалізниця. Керівництво загалом діє згідно чинних постанов. Проте якщо Ваша посада передбачає дистанційний формат роботи, керівництво має перревести Вас на дистанційний формат.

Можливо оскаржити до суду ,але скасують наказ лише в частині відсторонення від роботи , аби повернути кошти за час вимушеного прогулу необхідно залучати  співвідповідача - власника підприємства у особі Кабінету Міністрів України.
Є судова практика 2 рішення суду Роменського міськрайонного суду по справі про відсторонення вчительки англ мови школи #2 імені академіка А.Ф. Йофе Роменської міської ради - Суддя Євлах О.О. Рішення є на сайті Судової влади України.
Там скасували наказ в частині відсторонення вчительки ,але у виплаті  зарплати за час відсторонення повністю відмовлено.
___
Вирішувати Вам!

З повагою,
Костянтин Гончаренко

23.12.2021 22:10

Судова практика по Вашому питанню - рышення вступить в силу за 30-ть днів , апеляція поки що не подавалася!
https://reyestr.court.gov.ua/Review/101766456
З повагою,
Костянтин Гончаренко

24.12.2021 11:39

Вітаю, Павле!
Оскарження - довготривалий процес, але наказ МОЗ та постанова КМУ чинні, не оскаржені, відтак їх слід дотримуватись. Роботодавцеві "вигідніше" відсторонити та звільнити, а у разі поновлення виплатити компенсацію за вимушений прогул, а ніж не звільнити та отримати штраф у розмірі 170 тисяч гривень.
Питання вакцинуватись чи ні залишаться на ваш розсуд.
Будьте здорові!

06.02.2022 10:43

Вопросы из такой же категории

Здравствуйте, может ли начальник на работе заставлять вакцинироватся? И при отказе отстранили от работы?
Увольнeниe с работы