Как потерпевшему в кримінальному провадженні в форме приватного обвинувачення отказаться от обвинения без присутствия на судебном заседании? Уезжаю на работу за границу. Можно ли до даты заседания судье написать официальное заявление, но не мировое соглашение с обвиняемым, а просто мой отказ? Может ли судья не учесть мое ходатайство и вынести обвинительный приговор? Дело о мелкой краже.

23.02.2022 22:32
Татьяна Сорока, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!

У силу засади диспозитивності і змагального характеру кримінального судочинства до числа процесуальних прав потерпілого (приватного обвинувача) належить його право на відмову від обвинувачення. Оскільки приводом до початку кримінального переслідування у провадженні у формі приватного обвинувачення є порушення приватного права, що належить конкретній особі, то цілком природно вона повинна мати можливість вибору форми його правового захисту, у тому числі й право впливати на рух кримінального провадження. З огляду на це, законодавець передбачив підставу закриття кримінального провадження у формі приватного обвинувачення, що безпосередньо залежать від волевиявлення особи, яка постраждала від кримінального правопорушення, — відмову потерпілого від обвинувачення (п. 7 ч. 1 ст. 284 КПК України). Обов’язковим наслідком відмови потерпілого (приватного обвинувача) від обвинувачення є закриття кримінального провадження. Так, відповідно до ч. 4 ст. 26 КПК України відмова потерпілого, а у випадках, передбачених КПК, його представника від обвинувачення є безумовною підставою для закриття кримінального провадження у формі приватного обвинувачення.

З початку 2021 року Каланчацьким районним судом Херсонської області було закрито 6 кримінальних проваджень відносно 6 осіб звинувачених у вчинені кримінального проступку, передбаченого ч. 1 чи ч. 2 ст. 125 КК України.

Так, в кримінальному провадженні № 657/1768/20 гр. Х. 08.11.2020 року близько 18-00 години, знаходячись на прилеглій території будинку в смт. Мирне, під час виниклої сварки з гр. О., на підґрунті раптово виниклих неприязних відносин, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх протиправних дій, та бажаючи настання їх наслідків, з метою заподіяння тілесних ушкоджень, наніс потерпілому чотири удари кулаком своєї правої руки в область обличчя. В результаті чого Х., спричинив потерпілому О., відповідно до висновку судово - медичної експертизи забої (травматичні набряки, підшкірні гематоми) м’яких тканин волосистої частини голови в правій тім’яній області, лівої половини обличчя, носу, губ, синці на повіках очей, які виникли від дії тупих предметів з обмеженою поверхнею, можливо рук або ніг людини, за 4-5 доби до експертизи, не виключено 08.11.2020 року за обставин і способом, вказаних обстежуваним і відносяться до ЛЕГКИХ тілесних ушкоджень.

10.02.2021 року до Каланчацького районного суду Херсонської області надійшла заява від потерпілого О., про відмову від приватного обвинувачення за ч.1 ст.125 КК України відносно Х. та проханням закрити кримінальне провадження відносно останнього, пояснивши, що вони з обвинуваченим на данний час помирилися, ніяких претензій матеріального та морального характеру до Х. він не має, вказану заяву підтримує повністю.



В кримінальному провадженні № 657/43/21 гр. К. 15.10.2020 року, близько 00-10 години, перебуваючи в приміщенні кухонної кімнати будинку під час виниклої сварки з Р., на підґрунті раптово виниклих неприязних відносин, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх протиправних дій та бажаючи настання їх наслідків, з метою заподіяння тілесних ушкоджень, наніс потерпілій один удар долонею своєї лівої руки в праву сторону обличчя.

В результаті вчинених К. своїх протиправних дій, останній спричинив потерпілій, відповідно до висновку судово - медичної експертизи № 150/К-к від 16.10.2020 року, синець на повіках правого ока, який виник від дії тупого предмету з обмеженою поверхнею, можливо руки людини, за 1-2 доби до експертизи, не виключено 15.10.2020 року за обставин і способом, вказаних обстежуваною і відносяться до легких тілесних ушкоджень. Згодом до Каланчацького районного суду надійшла заява від потерпілої Р., в якій вона просить прийняти її відмову від приватного обвинувачення за ч. 1 ст. 125 КК України відносно К. та просить закрити кримінальне провадження відносно останнього, оскільки на даний час вони помирилися, ніяких претензій матеріального та морального характеру вона до К. не має, вказану заяву підтримує.

А ось в кримінальному провадженні № 657/120/21 по обвинуваченню К. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 125 КК України було укладено угоду про примирення, яку направлено в суд для її затвердження.

Під час проведення підготовчого судового засідання, потерпілий надав суду заяву в якій просив відмовити в затвердженні угоди про примирення, оскільки відмовляється від обвинувачення, просив справу закрити, претензій до обвинуваченого не має. Крім того, зазначив, що відмовляється від обвинувачення добровільно, наслідки відмови від обвинувачення йому зрозумілі. Обвинувачений також не заперечував проти зазначеного потерпілим. Прокурор просила відмовити в затвердженні угоди про примирення, оскільки у справі приватного обвинувачення, потерпілий відмовляється від обвинувачення, просила справу закрити. Тому суд ухвалив, що кримінальне провадження за обвинуваченням К. у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 125 КК України підлягає закриттю у зв'язку з відмовою потерпілого від обвинувачення.

Враховуючи судову практику потерпылий маэ право подати особисто, поштою , або представником заяву суду про відмову від обвинувачення.
Рекомендованим листом з врученням на адресу суду з вказанням номеру справи.
Заява буде долучена у матеріали , а справу закрито.

З повагою,
Костянтин Гончаренко 

24.02.2022 12:10

Вопросы из такой же категории

Вопрос по "Уголовный кодекс Украины Статья 336"
Какие последствия если не стал на учёт после освобождения по удо
Поймали с наркотиками