На работе заставляют писать заявление на административный отпуск.Законно ли это в настоящее время?Если не написал,то тогда заставляют ходить по квартирам и требовать от людей заплатить долги по коммуналке.Законно ли это сейчас?

17.03.2022 14:59
Наталья Сердюченко , Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!

Все ,що ви описали є незаконно.


Пеня за коммунальні послуги і примусове стягнення на період воєнного стану не можливо.

Режим воєнного стану продовжено ВР України до 25.04.2022 року.

Скарги подавайте до територіального управління Держпраці та на Урядову гарячу лінію 15-45, вони оперативно опрацюють зараз.

Зарплату зупинити не можуть мають сплачувати навіть у режимі простою 2/3 від суми загальної виплати за посадою.

Вам не треба писати жодних заяв - директор самостійно має прийняти наказом на яку форму праці ви перейдете. Зокрема, можна перевести на дистанційку, простій або надати відпустку згідно графіку відпусток ( тарифну)

Через загрозу життя працівники не можуть доїхати до роботи. У такому випадку можна встановити дистанційний варіант роботи, а у разі неможливості – простій. Також можна відправити працівників у відпустки або надати їм відпустку без збереження зарплати на час карантину це можна зробити у строк до 31 березня включно.

Дистанційна робота

Якщо працівники не можуть доїхати на роботу, але можуть виконувати свою роботу дистанційно можна перевести їх на дистанційну роботу. Поки триває карантин (до 31 березня включно), щоб дозволити працівникам працювати дистанційно, достатньо наказу. Це передбачено ч. 11 ст. 60-2 КЗпП. В наказі також треба вказати контактні номери телефонів відділу кадрів та керівників у разі виникнення екстреної ситуації.

Ознайомити працівників з наказом можна через електронну-почту.(з підтвердженням доставки)

Простій

Для працівників, які не можуть працювати дистанційно, оголосіть простій.

Оплатіть простій слід буде в розмірі не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу) (ч. 1 ст. 113 КЗпП).

Відпустки

Якщо працівники не можуть працювати дистанційно, але не хочуть втрачати зарплати, їм можна оформити щорічні або соціальні відпустки. Також можна запропонувати працівникам відпустки без збереження зарплати. На час карантину термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати за згодою сторін не обмежується 15 календарними днями. Цю відпустку можна оформити до 31 березня.

Відсутній зв’язок з працівником

Якщо не можна зв‘язатись з працівником, який не прийшов на роботу, через відсутність зв’язку або інші причини, — табелюйте відсутність кодом «НЗ» («відсутність з нез’ясованих причин»).

Мобілізація

Наразі діє призов резервістів. Але вже є на сайті ВРУ закон про загальну мобілізацію. За ним на мобілізованих працівників поширюються гарантії, встановлені ст. 119 КЗпП. Тобто за ними зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову.

З повагою,

Костянтин Гончаренко 



17.03.2022 18:21

Здравствуйте Наталья!
Работодатель может по согласию работника предоставить отпуск, но принуждать работника не имеет право. 
Ваши служебные обязанности указаны в должностной инструкции. 
Если Вы не уходите в отпуск, то обязаны выполнять свои должностные обязанности.

18.03.2022 20:43

Вопросы из такой же категории

Отстранение от работы из-за непредоставления сертификата о вакцинации.