Здравствуйте! Меня зовут Таня, я из Украины, беременна. Хочу эвакуироваться в Германию, но не понимаю какой статус и права будут у моего ребенка, когда он родится в Германии. Возможно вы мне сможете помочь в этом вопросе? Ребенок будет также зарегистрирован как беженец или будет какое-то ПМЖ и как это повлияет на его жизнь в дальнейшем?
Спасибо!

15.04.2022 12:33
Татьяна, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Здравствуйте.
Получение вида на жительство в Германии для гражданина Украины обязательно требует соответствующего документа о наличии места жительства на весь период пребывания в стране.
Наличие у гражданина Украины вида на жительство Германии не является основанием прекращения гражданства Украины.
Германия не запрещает официально иметь два гражданства и два паспорта.
Украина не признает второго гражданства для гражданина Украины. Если гражданин Украины получил гражданство (подданство) другого государства, то в правовых отношениях с Украиной он признается исключительно гражданином Украины до тех пор, пока не пройдет официальную процедуру прекращения гражданства Украины.
Что касается прописки, то согласно ст. 6 Закона Украины «О свободе передвижения и свободном выборе места проживания» каждый гражданин Украины, обязаны зарегистрировать свое место жительства, то есть иметь прописку на территории Украины.
Есть ли у гражданина Украины прописка в другом государстве или нет - для правоотношений в Украине не имеет никакого значения и никакой ответственности.
Для Украины Вы граждане Украины с регистрацией места проживания на территории Украины. Для Германии Вы иностранец, имеющий вид на жительство и регистрацию на территории Германии. И это никак не пересекается.
С уважением,
Константин Гончаренко


15.04.2022 20:59

Доброго дня!
Вам краще не оформлювати статус быженця на території ФРН Німеччина - це складна окрема процедура яка обмежить ваші права у пересуванні та виборі праці та місця проживання. вилучення документів передбачено таким статусом.

 Краще просити тимчасовий захист з правом ВНЖ на 1 рік , так буде більше прав , допомог і праця освіта дітям , якщо є. 

Дитина буде громадянином України  та іноземцем для ФРН З  Правом ВНЖ  на рік з можливістю подовження на той же строк.

 порядок ФРН нижче детально

Біженці з України можуть в будь-який час подати заяву на надання статусу біженця, АЛЕ термін дії вашої візи закінчується, коли ви подаєте заяву на надання статусу біженця. Якщо у вас є біометричний паспорт, термін вашого безвізового перебування закінчується, коли ви подаєте заяву на надання статусу біженця. Тоді ви, як правило, зобов’язані проживати в державному притулку для біженців протягом певного періоду часу і більше не можете вільно визначати своє місцезнаходження.
Тому не рекомендується подавати заяву на надання статусу біженця!
Загальна інформація про перебування
Є дві можливості:
Подовження терміну безвізу на 90 днів додатково. Ви можете обрати цей варіант, якщо у вас є житло (наприклад, у друзів і сім’ї) і вам не потрібні соціальні виплати (наприклад, медичне страхування). Щоб продовжити безвізовий термін ще на 90 днів, зареєструйте своє місце проживання у відомстві з питань громадян. Після того, як ви зареєструєте своє місце проживання, імміграційні органи можуть продовжити ваше перебування на 90 днів додатково. Для подовження надішліть листа на адресу [email protected]. Будь ласка, вкажіть в електронному листі своє повне ім’я та дату вашого в’їзду. Будь ласка, додайте копію паспорта (відскановану або сфотографовану).
Вид на проживання на 1 рік (ВНЖ). Тільки якщо у вас немає приватного житла: будь ласка, зареєструйтеся для цього в центрі прибуття за адресою Maria-Probst-Straße 14, Мюнхен. Автобусна зупинка: Margot-Kalinke-Strasse, станція метро: Kieferngarten. Центр завжди відкритий, вдень і вночі. Після реєстрації ви маєте право на допомогу на проживання, харчування, одяг або при захворюванні («пільги відповідно до Закону про пільги для шукачів притулку»). Якщо у вас є приватне житло: Ви можете зв’язатися з центром прибуття електронною поштою за адресою (онлайн-реєстрація) [email protected] з такими даними:
Повне ім’я
Дата народження
Копія документа, що посвідчує особу
Родичі (кількість супроводжуючих членів сім’ї)
Адреса актуального житла
Контактна інформація (номер телефону, адреса електронної пошти)
Після цього вам буде надіслано реєстраційні форми. Якщо ви знаєте, де ви будете жити в Мюнхені (адреса приватного чи державного житла), зареєструйте своє місце проживання в відомстві з питань громадян (для регіоіну Розенхайм -> Імміграційне бюро Розенхайм). Якщо ви зареєстровані та зареєстрували своє місце проживання, імміграційні органи можуть надати вам дозвіл на проживання на 1 рік («дозвіл на проживання відповідно до розділу 24 Закону про проживання»). З цією посвідкою на проживання вам дозволено працювати.
Відповідальний за подальші запитання або за подовження в регіоні Розенхайм:
Імміграційне бюро
Wittelsbacherstr. 53, 83022 Rosenheim
08031/392-01
Факс 08031/3929013
[email protected]
Федеральне управління з питань міграції та біженців, відділ 53A
Streitfeldstraße 39, 81673 München
+49 911 943 81000
Факс +49 911 943 99 99846
[email protected]
Точніше тут: Axel Pohl +49 911 943 81462 [email protected]
відповідальний за: місто Розенхайм, районний офіс Альтьоттінг, районний офіс Бад-Тельц, районний офіс Місбах, районний офіс Розенхайм, районний офіс Штарнберг, районний офіс Дінгольфінг-Ландау
Гроші:
Заявку на отримання соціальної допомоги необхідно подавати через відповідне управління соціального захисту населення. Що і скільки вирішується там. Це завжди залежить від кількості людей тощо. Це може бути оренда, додаткові витрати та, за певних обставин, готівка.
Проживання:
Відповідно до Закону про пільги для шукачів притулку, держава покриває орендну плату та додаткові витрати (також приватне житло) тільки у тому випадку, якщо люди не можуть оплачувати їх зі своїх активів. Субсидію на оренду необхідно подати до відповідного відділу соціальної допомоги.
Робота:
Так, можна працювати! Працевлаштування має бути дозволено імміграційними органами. Регіональна влада зобов’язана вказати в посвідці на проживання, що працевлаштування дозволено, коли видається посвідка на проживання, навіть якщо немає перспективи конкретного працевлаштування.
Особи, які мають дозвіл на проживання для тимчасового захисту в Німеччині, також можуть отримати консультації та послуги з працевлаштування відповідно до SGB III від агенцій зайнятості.
Партнерська програма для українських колег юристів
Німецька асоціація юристів (DAV) запускає партнерську платформу для юристів з України, які виїхали у зв’язку з нападом Росії на Україну, й зараз шукають захисту в Німеччині. Вони встановлюють контакт з юридичними фірмами або місцевими колегами, щоб запропонувати колегам-біженцям (тимчасовий) другий професійний будинок.
Шановні колеги з України, яким потрібна підтримка Німецької асоціації юристів (DAV), будь ласка заповніть форму нижче:
https://dav-international.eu/en/ukraine#collapse_492878
Освіта:
Дитячий садок: У Німеччині вакцинація проти кору є обов’язковою для дітей, які потрапляють у дитячі садки. Щеплення проводять педіатри та медичні практики.
Школа: В Німеччині усі діти віком від шести або семи років вважаються повинні ходити до школи.
Більше інформації:
Міграційна служба з питань дітей та молоді Розенхайм Diakonisches Werk Rosenheim e.V. Jugendhilfe Oberbayern Innlände 4a, 83022 Rosenheim
Навчання:
Академічні досягнення, здобуті в Україні, приймаються також у Німеччині. Зрештою, рішення про те, чи продовжувати навчання, приймає Університет або Вища професійна школа. Зверніться до місцевого вищого навчального закладу.
Німецька служба академічних обмінів (DAAD) надає інформацію про навчання та можливості фінансування в Німеччині. Тут ви можете знайти інформацію про навчання в Німеччині німецькою та українською мовами.
Страхування:
Страхування цивільної відповідальності не покривається державою. Чи буде покриватися можлива шкода приватного житла, ще уточнюється.
Медичне страхування / медична допомога:
У невідкладних випадках можна звернутися до лікарень швидкої допомоги. Існують довідки на лікування, що надаються відділом соціальної допомоги. Тож зателефонуйте і скажіть, що вам необхідно до лікаря, і вам дадуть довідку на лікування. В Баварії
наразі не видаються медичні картки. Вийняток: якщо ви не виконуєте роботу, яка підлягає обов’язковому страхуванню.
У Мюнхені також є практики «Refudocs».
Корисні посилання:
Баварська рада у справах біженців (fluechtlingsrat-bayern.de) – юридична консультація, дуже корисний контакт з можливістю телефонної консультації
Допомога в пошуку роботи www.uatalents.com
Групи у соціальних мережах: www.facebook.com/groups/ukrainiansinFFM та www.t.me/deuhelpukraine
Офіційна інформація землі Гессен для українців (українською) www.t.me/regierunghessen/186
Інформація від міста Франкфурт (DE) www.frankfurt-hilft.de/ukraine/
Інформаційна протримка шукаючим притулок у Німеччині тут www.t.me/germanyandukraine
Тимчасове житло для українців у Німеччині https://wunderflats.com/uk
Сайт де можна знайти житло або запропонувати своє, Німеччина www.unterkunft-ukraine.de
Проєкт www.mapahelp.me – на карті можна знайти тих, хто пропонує допомогу, у тому числі житло
Волонтери Франкфурта www.t.me/frankfurthelp
Безкоштовний проїзд поїздами Deutsche Bahn для українців www.bahn.de/info/HelpUkraine
Безкоштовний проїзд на всьому наземному транспорті в землі Гессен DE www.rmv.de/c/de/start#content
Гуманітарна допомого та інформація щодо візи https://de.usembassy.gov/ukrainians-in-germany/
Інформація для українських біженців у Берліні https://www.berlin.de/ukraine/ru/pributie
Інформація для українських біженців у Мюнхені https://stadt.muenchen.de/infos/ukraine.html
Інформація щодо в’їзду та подорожей територією Німеччини https://www.bahn.de/info/helpukraine
Автобусний трансфер, що доставляє українців з польсько-українського кордону до Фельберта https://ihla-verein.de/aktuell-ukraine/?fbclid=IwAR1kWEuFEwZleCo3st8oMqFvVmjkY-qU23w7cIvNz0TyJD1Cmvy0je40TCc
Міграційна служба з питань дітей та молоді Розенхайм Diakonisches Werk Rosenheim e.V. Jugendhilfe Oberbayern Innlände 4a, 83022 Rosenheim
З повагою,
Костянтин Гончаренко 

15.04.2022 21:07

Вопросы из такой же категории

Заканчивается срок действия ВНЖ
Выезд за границу в вп
Как не получить запрет на въезд, сильно просрочено пребывание в Украине