Здравствуйте. Мне 32 и живу я в Николаеве. Я прослужил за контрактом в ЗСУ 4 года, так же побывал 1 раз в АТО, но уволился я 5 лет назад (2017 г.). После увольнения мне в военкомате на заднею страничку военного билета вклеили мобилизационное распоряжение, в котором говориться, что при объявлении мобилизации мне следует явится в место указанное в распоряжение не дожидаясь получения повестки. По некоторым причинам и убеждениям я не явился туда и теперь не знаю, стоит ли идти сейчас. Подскажите пожалуйста, считается ли не явка по такому "мобилизационному распоряжению" уголовным делом или что мне грозит в случаи не явки, если я пойду сейчас, не посадят ли меня, а может вообще возьмут сначала на войну, а по ее окончанию вспомнят про этот инцидент.

20.04.2022 07:11
Андрей, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!

Відповідно до Указу Президента № 69/2022 призову підлягають: (чоловіки 18-60 років)
• військовозобов'язані;
• резервісти;
• бійці Національної гвардії;
• працівники Служби безпеки;
• працівники Державної прикордонної служби;
• працівники Державної спеціальної служби транспорту;
• працівники Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації,
• члени інших військових формувань.

Щодо черги мобілізації:
• Перша черга — це оперативний резерв. Йдеться про колишніх військовослужбовців віком до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії. Переважно це ветерани АТО чи бійці ООС.
• Друга черга — колишні військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.(триває зараз)
• 3 черга— мобілізаційний резерв. Сюди відносимо військовозобов’язаних, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу та не призивалися під час попередніх мобілізаційних кампаній.
• 4 черга — громадський резерв. Інші громадяни, які не мають обмежень за віком чи станом здоров’я щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період.


Ответственность за неявку
- УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022
Про загальну мобілізацію:
https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...
"8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:
1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;
2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".
Таким образом, должна быть повестка (сообщение) с уведомлением о прибытии в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (военкомат) в связи с моьиомщацмей.

"2) Если мне вручили повестку и я не являюсь, то что будет"?

- В таком случае Вас могут привлечь к административной ответственности по статье 210-1 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа в размере от 3400 грн. до 5100 грн..
"Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію
Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -
тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -
тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Без подписанной повестки с контрольным талоном о вручении в деле ТЦК СП доказать уклонение от мобилизации сложно.
-------------

Если повестку не подписали и контрольного талона о вручени у ТЦК СП НЕТ , то доказать уклонение от мобилизации сложно ,
Новую повестку могут вручить под подпись только на територрии ТЦК СП , и только их работники.

Никаких вручений на улицах постах , по телефону , в полициях и других быть не может у них нет полномочий по вручению повесток.

Если повестка не вручена , можно не являтся, протокол без вас не составят , если повестка будет вручена, явитесь пройдете ВЛК и далее решат.

Возьмите справку с больницы , что болели и поэтому на учет не стали или не прибыли - это уважительная причина , тогда штрафа за нарушение учета не будет.( ст.210 Купап -510 грн) Справку о лечении от ковида подайте обязательно.

Явка должна быть в том случае когда повестка вручена работником военкомата тцк сп и подписана вами лично, а талон о вручении лежит в деле , только так , остальное незаконно и требует доказательств.

Пока сами не вызовут повесткой вы не обязаны туда прибывать.

скаржитися на порушення прав під час мобілізації
Створено та працює «гаряча лінія» Міністерства оборони – 0 800 500 410, 0 800 500 442, 044 454 44 99. Якщо ви помітили порушення під час мобілізації, то можна звертатися до правоохоронних органів.
---------------------------------------------

Аби не виникло протиріччя у працівників тцк сп(воєнкомат), коли вирішите приходити туди візьміть з собою всі довідки від лікаря та копію висновку про лікарняний, аби вони не подумали вказати у справі інформацію про ухилення від мобілізації. Доовідка про коронавірусну чи іншу хворобу це поважна причина значно , тому коли здоров я стане кращим з цими документами зверніться до тцк сп.

Якщо лікар має доступ до електронної бази він може подовжити лікарняний з будь-якого місця де є інтернет та доступ до системи Е Хелс за його ключами доступу. Враховуючи воєнний стан можуть бути складнощі з доступом у систему у окремих містах.

У будь-якому разі довідки про хворобу беріть із собою і копії для них залиште у справу, бо штраф може бути значним.
Після перенесеного стану мають заново направити на ВЛК І ТІЛЬКИ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ПРИЙМАТИ РІШЕННЯ ПРО ПРИДАТНІСТЬ ДО ОБОРОНИ ГРОМАДИ ЧИ ДЕРЖАВИ.

С уважением,
Константин Гончаренко

20.04.2022 14:30

Вопросы из такой же категории

Вопрос про мобилизационное предписание
Пригоден или нет
Буду ли я годен, если Астегматизм -5