Добрый вечер, вчера вечером остановили меня cотрудники полиции по причине: "не подсвечиваются номера", я дал тех паспорт, свои документы, после чего мне сотрудник сообщил что будет выписывать штраф, я попросил его показать доказательства что когда я ехал они не подсвечивались, на что я получил ответ что это тех. неисправность Т.С и док-ва не обязательно предоставлять.. В итоге мне выписали штраф на 850грн. Можно ли как-то оспорить это. Еще хотел добавить что смотрел несколько роликов и там говорят что в статье не указано чтобы обязательно горела, главное чтобы подсветка была, фар машины взаде или фонарями и т.д. Так ли это на самом деле?

25.09.2022 22:20
Гедз Iлля, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Добрый день!

Если раньше штраф за езду на незарегистрированной машине, без номерного знака или с номерным знаком, который не отвечает требованиям стандартов («3D»-номера, стикеры и т.п.), загрязненный, перевернутый, закрытый другими предметами, которые усложняют его идентификацию с расстояния 20 метров, составлял 170 грн., то теперь за такое нарушение придется заплатить 850 грн.

Именно такая санкция грозит нарушителю, если «попасться» патрульным впервые. При повторном «замечании» полиции нарушителю придется заплатить уже 1700 грн. Кроме того, водитель может присудить 30-40 часов общественных работ. Также нарушителю ПДД грозит возмездное изъятие транспортного средства.

Также, за номерной знак без подсветки грозит штраф в размере 510 грн.


Відеозапис не може вважатися належним доказом, якщо складена постанова не містить посилань на технічний засіб, за допомогою якого здійснено даний відеозапис.
Як зазначила колегія суддів Касаційного адміністративного суду в Постанові від 15.11.2018 року в справі № 524/5536/17, згідно зі статтею 31 Закону № 580-VIII («Про Національну поліцію» – авт.), поліція може застосовувати превентивні заходи, серед яких: перевірка документів особи; опитування особи; зупинення транспортного засобу; застосування технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото – і кінозйомки, відеозапису, засобів фото – і кінозйомки, відеозапису.
Статтею 40 Закону № 580-VIII встановлено, що поліція для забезпечення публічної безпеки і порядку може закріплювати на форменому одязі, службових транспортних засобах, монтувати/розміщувати по зовнішньому периметру доріг і будівель автоматичну фото- і відеотехніку, а також використовувати інформацію, отриману із автоматичної фото- і відеотехніки, що знаходиться в чужому володінні, з метою:
1) попередження, виявлення або фіксування правопорушення, охорони громадської безпеки та власності, забезпечення безпеки осіб;
2) забезпечення дотримання правил дорожнього руху.
…Відповідно до статті 283 КУпАП, розглянувши справу про адміністративне правопорушення, орган (посадова особа) виносить постанову по справі.
Постанова повинна містити:
• найменування органу (посадової особи), який виніс постанову;
• дату розгляду справи;
• відомості про особу, щодо якої розглядається справа;
• опис обставин, установлених при розгляді справи;
• зазначення нормативного акта, який передбачає відповідальність за дане адміністративне правопорушення;
• прийняте по справі рішення.
Постанова по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, крім даних, визначених частиною другою цієї статті, повинна містити відомості про:
• дату, час і місце вчинення адміністративного правопорушення;
• транспортний засіб, який зафіксовано в момент вчинення правопорушення (марка, модель, номерний знак);
• технічний засіб, яким здійснено фото або відеозапис;
• розмір штрафу та порядок його сплати;
• правові наслідки невиконання адміністративного стягнення та порядок його оскарження;
• відривну квитанцію із зазначенням реквізитів та можливих способів оплати адміністративного стягнення у вигляді штрафу.

Через 10-ть днів матеріали передадуть до суду , вам прийде ухвала про відкриття провадження , після першого засідання увас буде 14 -ть днів на надання письмових заперечень з доказами з вашої сторони.

Державного регіонального захисника можете залучити тут: 0 800 213 103.

Мають горіти лише при складних погодних умовах та у темну пору доби для нормальної ідентифікації державного номерного знаку.
 С уважением,
Константин Гончаренко
------------
Більш детальні консультації є мінімально платними - залишайте будь-ласка, через платіжну систему сайту оплачене питання 

26.09.2022 14:02

Вопросы из такой же категории

Авто для военных
Відмазати на дтп.
Как вернуть водительское удостоверение